Završeno saslušanje oca dečaka koji je pucao školi na Vračaru

Vesti 05. maj 202315:39 16 komentara
Više javno tužilaštvo u Beogradu, spomenik caru Dušanu
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je saslušan V. K. (47) zbog sumnje da je obučavao svog sina K. K. da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina.

Kako je saopšteno iz VJT, njemu se na teret stavlja teško delo protiv opšte sigurnosti.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu. Tužilaštvo će predložiti  sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.        

Takođe, kako se sumnja, V. K. je, postupio suprotno odredbi Zakona o oružju i municiji i suprotno Pravilniku o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.      

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja ovegodine njegov sin K. K uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni V. K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbedjenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.      

Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, koju inače pohadja, gde je ispalio veliki broj hitaca i ubio radnika obezbeđenja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole.      

Podsećamo da K. K. nije krivično odgovoran jer prema važećim propisima, nema navršenih 14 godina života.  Smešten je radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za decu i omladinu.

Saslusanje je trebalo da počne u 10 sati. ali je početak pomeren zbog kašnjenja advokatice Irine Borojević,

Otac dečaka je uhapšen u sredu i danas mu istiće zadržavanje do 48 sati. Nakon saslušanja biće poznato da li će mu biti određen pritvor.

Njemu se na teret stavlja teško delo protiv opšte sigirnosti za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare