Završni ispit počeo uz pojačane mere bezbednosti, nastavnici veruju u svoje đake

Vesti 27. jun 202219:06 > 19:49 komentar

U Srbiji je počelo polaganje završnog ispita za učenike osmog razreda, koji traje do srede. Đaci su danas polagali srpski jezik i to u nešto drugačijoj atmosferi zbog učestalih dojava o bombama u prethodnom periodu. Zbog bezbednosti, polaganje je organizovano u 522 škole, umesto u planiranih 1.260.

Polaganje male mature u školama širom Srbije počelo je uobičajeno – testom iz srpskog/maternjeg jezika. Međutim, ove godine mere bezbednosti su podignute na najviši nivo zbog ranijih dojava o bombama. Zbog toga su pojedini đaci test polagali ne u svojim, već u najbližim školama. Osim nastavnika – uz osmake su bili i policajci.

POVEZANE VESTI:

„Da smo u našoj školi možda bi stvaralo pritisak, ali u ovoj pošto ni jednom nije bila bomba valjda neće stvarati pritisak“.

„Pa dobro, mislim da to nije ništa strašno, pošto je škola pod obezbeđenjem policije, mislim da neće biti nikakvih problema i mislim da neće biti nikakvih prekida“.

N1: Koliko vas je remetilo to što imate policiju, što niste u svojoj školi?

„Pa bilo je prvo malo problema, kao kako će sad druga škola da bude, ali kad smo došli bilo je sasvim u redu“.

N1: Vi niste polagali u svojoj školi? Koliko je to remetilo?

„Pa dosta, zato što je novo okruženje, čidno je i nisu naši nastavnici bili dežurni“.

N1: Je l možeš manje da znaš, ako si u tuđoj školi, ili možeš više u svojoj?

„Više znam u svojoj“.

Nastavnici kažu da ne sumnjaju u znanje svojih đaka i da veruju da će svako od njih upisati željenu školu. Dodaju i da su prosvetni radnici pružili maksimum u radu sa osmacima, s obzirom na pandemiju i okolnosti u kojima su rađene pripreme za završni ispit.

N1

„Otprilike se zna koji delovi su prisutni na svakom završnom ispitu, ono što svake godine predstavlja jedan problem to su zapravo zadaci iz književnosti gde oni moraju da razmišljaju, da traže adekvatan odgovor, a pojedini ponuđeni odgovori su zbunjujući za njih“, objašnjava nastavnica srpskog jezika i književnosti Nevena Stevanović.

N1: Je l su imali dovoljno vremena?

„Imali su dovoljno vremena i po njihovim reakcijama ja bih rekla da su dobro uradili“, dodala je.

Princip polaganja u različitim školama važiće i za matematiku i kombinovani test. Resorni ministar Branko Ružić poručuje da su škole bezbedne i da je sve pripremljeno u skladu sa operativnim planom, koji je, kako je istakao, „do detalja isplaniran“ sa MUP- om.

„U skladu sa protokolom i naravno sa zakonskim obavezama mi ćemo postupati na nivou republičke upisne komisije donositi odluku ukoliko ne daj Bože tokom trajanja ovog završnog ispita u ova tri dana dođe do nekih dojava, ali u svakom slučaju pripremili smo sve varijante da ova tri dana proteknu regulano i da sve bude u najboljem mogućem redu“, kaže Ružić.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kažu da je znanja među đacima sve manje i da je obrazovanje u sve većem problemu. Dodaju i da situaciju otežava to što učenici poslednje tri godine školsku godinu i završni ispit završavaju u netipičnim uslovima.

„Rekla bih da su bombe došle samo kao šlag na torti, mi već imamo mnogo problema zbog kovida, zbog online nastave, zbog nemogućnosti direktnog kontakta, zbog toga što đacima mnoge stvari nisu bile jasne, nisu mogli da pitaju, nisu umeli, nisu bili dovoljno obučeni, nastavnici nisu bili dovoljno obučeni i pre svega nismo imali dovoljno tehničkih sredstava, nemamo ih ni sada, možda se malo situacija promenila, da kažem da nas je korona naterala na sve to, tako da videćemo kakvi će biti rezultati“, smatra Jasna Janković iz USPRS.

Polaganje iz matematike i kominovanog testa zakazano je za 28. i 29. jun. Iz Ministarstva prosvete kažu da će preliminarni rezultati polaganja biti objavljeni 1.jula.