Završni izveštaj posmatračke misije Crte: Beogradski izbori još jedan poraz države i vladavine prava

Vesti 10. jul 202417:26 7 komentara
N1/Marina Pupavac

Beogradski izbori doneli su još jedan poraz države, odnosno izbornog integriteta i vladavine prava, ali i demokratskog kapaciteta društva, ocenjuje se u danas objavljenom Završnom izveštaju posmatračke misije Crte o izborima za odbornike Skupštine Beograda, održane 2. juna ove godine, saopšteno je.

Kako se dodaje, posmatrači su uočili širenje praksi sistematskog uticanja na volju birača, stvaranja privida pluralističke ponude i uzurpiranja izborne infrastrukture u korist vladajućih stranaka. Po tipu i učestalosti incidenata, izborni dan nije bio znatno bolji od 17. decembra. Rezultati glasanja su kompromitovani na 14 odsto biračkih mesta, što je daleko veća kontaminacija nego što je zabeležena na bilo kojim izborima osim prošlogodišnjih decembarskih, navodi Crta.

„Rekordno nizak odziv birača, najniži u poslednjih 16 godina, s 200 hiljada birača manje nego na beogradskim izborima prošlog decembra, nije glavni razlog zbog kojeg će legitimitet ishoda ovih izbora ostati upitan uprkos ubedljivoj većini iz koje je formirana vlast u glavnom gradu“, rekao je Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije Crte.

Dalje se navodi da se u izbore ušlo bez revizije biračkog spiska, ako i da sa neažurnom evidencijom birača, koja je pritom podložna manipulacijama, izbori ne mogu da daju verodostojan odraz volje birača.

„Organizovane migracije birača ovog puta nisu zabeležene u razmerama približnim onima iz decembra, ali je značajno produbljena sumnja u zloupotrebu prava glasanja van biračkih mesta. Kod kuće je 2. juna glasalo čak 35 odsto birača više nego u decembru. Na biralištima s više od 10 odsto birača koji su glasali „na daljinu“, lista „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“ ostvarila je 10 odsto bolji rezultat u odnosu na svoj prosečni učinak“, kažu iz Crte.

U saopštenju navode da je uočena i nova praksa selidbe birača između beogradskih opština.

Kažu da je za 20 dana koliko je na snazi bila „gotovo tajno uvedena mera Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu“, kojom je prvi put omogućeno da se na beogradskim izborima glasa po boravištu, skoro 500 birača je prebačeno iz jedne gradske opštine u drugu.

„Analizom smo utvrdili da je od tih birača svaki četvrti prebačen na isto biračko mesto – broj 26 u Zemunu – gde su skoro svi oni glasali van biračkog mesta“, kaže Tamara Branković, zamenica šefa posmatračke misije Crte.

Zabrinjavajući je intenzitet kontrole glasanja, koja se 2. juna ogledala u kupovini glasova, prikupljanju dokaza o glasanju i organizovanom dovođenju birača koje je imalo svojstva prinude, saopšteno je.

„Na svakom trećem biračkom mestu u Beogradu zabeleženo je narušavanje tajnosti glasanja, najčešće fotografisanjem listića iza paravana. Prisustvo trećih lica koja su sprovodila nadzor nad glasanjem ili su se uplitala u rad biračkih odbora, uočeno je na pet odsto biračkih mesta u Beogradu. U dugom nizu izbornih nedostataka nalaze se i sumnjivi potpisi podrške birača kandidovanim listama, povećan broj slučajeva „ispravljanja“ zapisnika o radu biračkog odbora, vođenja paralelnih evidencija birača na čak 12 odsto biračkih mesta, krupne i netransparentno sprovedene promene teritorija biračkih mesta“, dodaju iz Crte.

Hronični problemi izbornog procesa, poput ekstremne medijske neravnopravnosti, pritisaka na birače i zloupotreba državnih institucija i javnih resursa, nastavili su da se uvećavaju, ali i normalizuju, navode.

„Kampanja za beogradske izbore protekla je u senci državne kampanje „odbrane nacionalnih interesa“, u ambijentu izbrisanih granica između dominantne partije i državnih institucija, pre svega institucije predsednika države. Lokalne teme ostale su u senci navodno sudbinskih pitanja opstanka nacije“, stoji u izveštaju.

Oko 1.500 članova posmatračke misije Crte pratilo je kompletan proces izbora za odbornike Skupštine grada Beograda.

Ceo izveštaj pogledajte OVDE.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare