Zbog čega je sve više nesreća sa plinskim bocama u Srbiji i kako da ih sprečite?

Vesti 22. feb 202408:46 18 komentara

Žena u Paraćinu poginula je nakon eksplozije plinske boce u njenom stanu. Od siline eksplozije ceo sprat i deo zgrade su uništeni. Zbog nesreće, Opštinski Štab za vanredne situacije u Paraćinu doneo je zaključak o proglašenju vanredne situacije u delu grada gde se eksplozija dogodila. Ovakve nesreće, nažalost nisu retke u Srbiji. Profesor Vladimir Cvetković sa Fakulteta bezbednosti za N1 kaže da je uzrok ovakvih nesreća najčešće nizak nivo bezbednosne kulture građana.

Građani, kaže Cvetković, najčešće nisu dovoljni edukovani kako se pravilno koriste plinske boce, pa su i uzroci nezgoda nepravilno korišćenje uređaja i nepropisno održavanje.

Pored toga, zbog nedostatka novca građani često kupuju polovne ili neispravne plinske boce koje nisu atestirane i ne odnose ih u ovlašćenje punionice, već tu uslugu koriste na pumpama.

Cvetković objašnjava i da se gume koje vode od plinskih boca do potrošača, ali i ventili se moraju menjati na svake dve godine, a same plinske boce posle 10 godina moraju se ponovo atestirati.

Građani, zaključuje profesor, zato što nemaju novac koriste polovne boce, ne provere njihovu ispravnost i često vrše punjenje na neovlašćenim punionicama.

Na pitanje da li boca puca sama od sebe ima li nam prethodno da neki signal upozorenja, Cvetković ističe da su plinske boce tako konstrusiane da imaju sigurnosni ventil i da samo u retkim situacija se dogode eklsplozije. A ako dođe do kvara, postoji sigurnosni venitil koji ispušta gas da bi se smanjio pritisak.

Međutim, ako vršite punjenja na pumpama često dolazi do tečne faze gde se gas preliva u sam potrošač i dolazi do eksplozije, upozorava.

On dodaje da se plinske boce moraju držati dva metra od potrošača, da je neophodno da postoji odgovarajući prostor za čuvanje, a u propan butan se dodaju i specijalni mirisi da bi građani osetili miris kao znak upozorenja kada curi gas. Ali ako se punjenje vrši na pumpama ne postoji taj dodatak da osete miris.

Šta kada dođe do curenja?

Kada dođe do curenja u najkraćem vremenskom periodu potrebno je otvoriti sve prozore i vrata, a ventil na boci zatvoriti.

Važno je kad se oseti miris i provetri prostorija da se ne uključuju bilo kakvi električni uređaji ili prekidači jer mala varnica može dovesti do eksplozije.

Ako se plinska boca zapalila najbolje je prebaciti preko nje protivpožarno ćebe i tako će je ugasiti, a ako građani nisu hrabri ili stručni za to, dovoljno je da otvore sve prozore i vrata, da ne uključuju električne uređaje i ako mogu da iznesu bocu. Ako se i to plaše da učine, najbolje je da napuste stan i da obaveste vatrogasnu jedinicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare