Zbog “Hajata” Novosađani bi mogli da ostanu bez 10 odsto Futoškog parka

Vesti 20. mar 202323:12 16 komentara
Shutterstock

“O najavljenoj rekonstrukciji i dogradnji hotela "Park", budućeg “Hajata” u Novom Sadu kojim bi, ako se ostvari ono što je planirano, trebalo da se smanji površina Futoškog parka, kao zaštićenog dobra saznali smo iz medija od novinara”, kaže za portal N1 predsednica Društva arhitekata Novog Sada, Ana Ferik Ivanovič, naglašavajući da još uvek “ne postoji planski osnov koji bi dozvolio proširenje kompleksa hotela u tolikoj meri, dogradnju nove zgrade, smanjenje površine Futoškog parka i uopšte izmenu, odnosno rušenje sadašnjeg hotela "Park".

Iz DaNSa poručuju da se u prezentaciji projekta “pod rekonstrukcijom i dogradnjom verovatno mislilo i na dogradnju celog jednog novog krila hotela, sa oko 10 etaža, koje će kapacitete hotela uvećati za oko 30 odsto. Parcela 7530/1 K.O. Novi Sad I, veličine 99312 m2, na kojoj se planira dogradnja trećeg krila hotela, u Katastru nepokretnosti je upisana kao javni park. Park je stavljen pod zaštitu rešenjem o prethodnoj zaštiti ‘Futoškog parka’ kao prirodno dobro III kategorije“, navode u DaNS-u.

U projektu “nestali” bazeni, bolnica, fakultet

Uputili su i apel kolegama koje su uključene u poslove projektovanja i modelovanja ovakvih objekata da se služe istinitim i realnim prikazima iz okruženja i prostora u kome projektuju, jer je na projektu hotel okružen drvećem, no u stvarnosti tu su okolne zgrade i bazen.

„Ovakvim prikazom ‘ogromne šume’ oko budućeg hotela, briše se postojanje celokupnog kompleksa bazena ‘Sajmište’, kompleks dečije bolnice, Stomatološki fakultet, kao da oni ne postoje. Cilj našeg posla (urbanističkog, arhitektonskog, dizajnerskog) je da radimo stručno, odgovorno i sa istinitim i transparentnim informacijama, i to je najmanje što od naših kolega i očekujemo“, naveli su u DaNS-u.

“Povodom nerealnih prikaza novih objekata i njegovog okruženja, nije se niko oglasio. Verujem da su kolege svesne, da na mestu prikazane „šume“ postoje objekti i bazena i dečije bolnice, ali isto tako su verovatno zbog kratkog roka, na najjednostavniji način prikazali „okruženje“. Nije naša želja da prekorevamo ili kritikujemo rad naših kolega, naprotiv želimo da ih pozovemo na stručnost i istinitost prikaza, kroz apel i molbu, da se malo više potrude, kada su već u prilici da rade na jednom ovako lepom i značajnom projektu, kaže Ferik Ivanovič za portal N1.

Ona podseća da kao i u prethodnim slučajevima i u slučaju najavljenog pretvaranja bivšeg hotela “Park” u kompleks “Hyat Regency Novi Sad” stručna javnost nije bila konsultovana, niti je gradonačelnik pokazao bilo kakav interes da razgovara.

Gradonačelnik se ne odaziva pozivima za saradnju

“Već smo upućivali poziv gradonačelniku, na razgovor o aktuelnim urbanističkim i arhitektonskim temama, ali do sastanka nikad nije došlo. Kao da naš jedini interes nije unapređenje i skladan razvoj prostora u kome živimo. Na prvom mestu bi Grad trebalo da posluša mišljenje struke i javnosti, pa tek onda da odobrava ovakve projekte, koji nemaju utemeljenje u mnogo čemu”, kaže predsednica DaNS-a, dodajući da je “upravo izmenama planskih dokumentacija u Novom Sadu u poslednjih pet godina nestalo sedam parkova. Na njihovim mestima su sada stambeni kompleksi. Sudeći po ovom idejnom rešenju koje je predstavljeno, zbog gradnje novog objekata nestaće do 10 odsto Futoškog parka”, zaključuje Ferik Ivanovič.

Kao jedinog krivca, kako je ranije izjavila Ferik Ivanovič vidi Grad Novi Sad, „jer investitori rade ono što im gradski čelnici dozvole“. Veoma je važno kako napominje, stati protiv izmene Plana, ako do toga dođe.

“U parkovima je izgradnja bilo kakvih objekata zabranjena. A ako jednom dozvolite da se gradi u parku, više nećete moći to da zaustavite, stizaće i drugi slični zahtevi“, naglašava Ferik-Ivanovič.

Kako piše list Danas ova investicija je vredna 107 miliona evra, a čitav posao bi trebalo da bude gotov do 2026. godine. Radove izvodi „Inobačka“, koja je i investitor projekta, dok će menadžmentom hotela rukovoditi „Hyatt International Group“.

„Ono što je do sad poznato jeste da će se prostor oko sadašnjeg hotela potpuno ozeleniti, postojeća vegetacija u Futoškom parku će biti obnovljena i osvežena kako bi se povećala emisija kiseonika u gradu, a drvo ginko biloba, koja je pod zaštitom, biće centralno mesto ovog novog projekta i njegov zaštitni znak. Posebna pažnja pridaće se i očuvanju banjskog dela i SPA centra, kako bi on ostao autentičan i u duhu Jodne banje, koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela u Futoškom parku i jedan je od zaštitnih znakova Grada Novog Sada još iz 19. veka“, rekli su ranije iz „Inobačke“.

U budućem kompleksu“Hyatt International Group“ treba da bude uposleno 250 ljudi iz sektora hotelijerstva.

Prema rečima Ane Ferik Ivanovič DaNS će pažljivo pratiti proceduru usvajanja planskog dokumenta koji obuhvata ovaj prostor, obaveštavaće javnost o koracima vezanim za ovaj projekat sa ciljem da “Grad dobije reprezentativan objekat koji je uklopljen u okruženje, arhitektonski i tehnološki usklađen, a ponajviše da svojim građanima pruži mogućnost korišćenja onog dela prostora ili hotela, ali uz poštovanje prostora, parka koje se smatra javni dobrom”.

Komentari (16)

Vidi sve komentare