Zbog novih tabli na stanicama gradskog prevoza krpe tek renovirane ulice

Vesti 29. nov 202310:34 12 komentara
Pavle Jakšić

Novi displeji i table na stajalištima gradskog prevoza u Beogradu počeli su uveliko da se postavljaju.

Prema ranijim najavama bivšeg gradonačelnika, a sada predsednika Privremenog organa Grada Beograda Aleksandra Šapića biće postavljeno 1.000 ovakvih tabli. Ispod crvene table na kojoj je ispisan naziv i kod stanice, kao i brojevi linija, nalaziće se i displeji, koji još uvek nisu u funkciji.

Na red su došle i tek renovirane ulice.

Pavle Jakšić

Ono što bode oči je potpuno odustvo bilo kakvog jasnog plana i kontinuiteta, ne čak vlasti, već različitih eksponenata te isti vlasti.

O čemu je reč, najvidljivije je ovih dana u Dušanovoj ulici, koja je potpuno izbušena novim oglasnim tablama i na većini mesta nije ni pokrpljenja.

Pavle Jakšić

Ostaje pitanje zašto bi se bušile ulice koje su relativno skoro tek renovirane, i to ne samo jedna. U ovom konkretnom slučaju radi se o „Četiri bulevara“ koju su se uzgred obnavljala kao Skadar na Bojani, ukupno 900 dana, umesto planiranih 200, u vremenu u kojem je glavne ingerencije za grad imao zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Cena radova iznosila je 500 evra po metru, i sada se te iste ulice ponovo buše da bi se krpile, o trošku građana naravno.

Ovaj slučaj podsetio je na pucanje magistralne cevi u Ulici kraljice Marije jula 2022. godine. Ulica je renovirana i ušminkana, ali je stara azbestna cev, 60 godina stara nije promenjena. Iako je tada Šapić najavio da će „odgovornost morati da snosi nadležno javno komunalno preduzeće i izvođač radova“, do danas niko nije bio odgovoran.

Pavle Jakšić

Što se samih natpisa za stanice tiče Aleksandar Šapić je izjavio da je „suština da na stajalištima na kojima ne postoji informaciona tabla, građani na ova dva načina mogu da saznaju sve što ih zanima u vezi dolaska vozila gradskog prevoza. Malo gradova u Evropi i svetu ima ovakav sistem obaveštavanja, a osim kvaliteta usluge vodili smo računa i o dizajnu kako bi se table dobro uklopile sa izgledom stajališta“.

U razgovoru sa građanima na stanici u Dušanovoj ulici kodu ugla sa ulicom Kralja Petra, mogli smo da čujemo da su nove table većini sugrađana preglomazne i rogobatne. Iz istog razloga ih i nije bilo lako ubaciti u postojeće pločnike, bez da budu prilično oštećene.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare