Zbrka oko teksta sporazuma, konsultacija sa Vučićem: Ko ne razume – shvatiće

Vesti 05. feb 202319:1157 komentara

Dok javnost još tumači kakav je pristup predsednik države pokazao na posebnoj sednici Skupštine o Kosovu, otvara se novo pitanje: Da li će razgovor i bolje upoznavanje opozicije sa evropskim predlogom imati uskoro drugo poluvreme na Andrićevom vencu i ko će se eventualnom pozivu Vučića odazvati.

Ima jedna fraza, koja u slučaju posebne sednice o Kosovu mora drugačije da se izgovori: Ko ne razume – shvatiće. Nisu pričali o evropskom predlogu pre Skupštine, nije ni bio na dnevnom redu, ali su se zbog tog non pejpera zamalo potukli, a onda na kraju dvodnevne rasprave u kojoj nikome ništa nije bilo jasno, Vučić stavio zarez – opet onako usput nudi uvid u predlog Zapada.

Povezane vesti

„Hoćete da dođete kod mene… da li u ponedeljak, nedelju ili utorak, svakako da, pokazaću vam i nešto što je trebalo da tražite, a niko se nije setio, više stranica ozbiljnog teksta našeg non pejpera, da vidite šta je Srbija odgovorila. Dakle, u ponedeljak, ako hoćete povedite partnere, hoće – hoće, neće – neće. Daću vam i neke druge podatke ukoliko ne budete želeli s tim da izlazite u javnost“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lider Dveri Boško Obradović kaže da želi da vidi šta je tačno sadržaj tog zapadnog ultimatuma i „spreman sam da odem iduće nedelje ako je predsednik zaista, kao što je javno obećao, spreman da nam da taj sporazum na uvid“.

To je bilo u petak. Lider Dveri u nedelju kaže da zvaničan poziv iz Predsedništva nije dobio i da poruku Vučića da određeni detalji plana nisu za javnost, trenutno ne bi komentarisao.

To što se nešto krije nije neuobičajeno, jer diplomatija je najmanje demokratičan deo politike, kaže Dušan Spasojević sa FPN-a.

„Ne postoji tekst sporazuma koji bi prihvatili građani Kosova i Srbije i zbog toga je jedino rešenje da se ide kroz neku vrstu tajnih, zakulisnih pregovora, dogovora, zavrtanja ruku i slično, koji će na kraju da proizvedu neki papir i mogu da zamislim scenario u kojem mi do samog kraja nećemo znati šta će biti potpisano i prihvaćeno, pa će to posle da se naknadno legitimiše“, ocenjuje Spasojević.

Na eventualni naknadni poziv predsednika na kosultacije sa opozicijom oko evropskog plana potvrdno bi odgovorili iz koalicije Moramo, negativno iz Narodne stranke, demokrate su ranije poručile da ne bi išle na te razgovore, a SSP se u ovom trenutku ne bavi pitanjima šta bi bilo, kad bi bilo.

Ovaj predlog Zapada dobar je i za Beograd i za Prištinu, i bolji neće dobiti, zaključuje novinar Boško Jakšić.

„Po raspoloženju Aleksandra Vučića u Skupštini, čak i neskrivenim trenucima besa i ljutnje što postoji otpor evropskom predlogu o Kosovu, moglo bi se zaključiti da je on sklon, da je na putu da prihvati rešenje koje bi podrazumevalo stolicu Kosova u UN“, smatra Jakšić.

Mada, Vučić je i nekoliko puta na sednici rekao da nije za Kosovo u UN i da nikada neće priznati njegovu nezavisnost. Ko ne razume – shvatiće.

Komentari

Vaš komentar