ZDF o slobodi medija u Srbiji u svetlu dogovora Telekoma i Telenora

Vesti 17. feb 202114:25 > 17:25 11 komentara
ZDF /Printscreen

Nemački ZDF izveštava da su u Srbiji trenutno uzburkane strasti zbog jednog "dila" na medijskom tržištu. Kako navodi ZDF, poslednje dve nezavisne TV kuće se boje za svoju egzistenciju. Stručnjaci kažu - vlada želi veću kontrolu medijskog tržišta.

„Vesti N1, jedne od poslednje dve nezavisne TV kuće u Srbiji“, ovim rečima počinje TV prilog ZDF i dodaje da su tu gledaoci, primera radi, još u junu imali prilike da saznaju da se u Srbiji manipulisalo sa brojem umrlih od korone.

Ubuduće će verovatno manje gledalaca moći da vidi ovako nešto, jer se N1 i njegov operater kablovske televizije pribojavaju da će ih državni Telekom saterati uza zid, navodi ZDF.

„Državni Telekom, iza kog stoji Vlada, ima za cilj da uništi nezavisne medije. Smatramo da nam je ugrožen opstanak“, ocenio je izvršni producent TV N1 Igor Božić.

Povezane vesti:

Reč je o ekonomskom i političkom uticaju, konstatuje ZDF. Državnom Telekomu pripadaju delovi kablovske mreže. On sad želi da sarađuje sa preduzećem Telenor.

Jedan od ciljeva je očigledno da se privatni konkurenti sa nezavisnim TV kućama potisnu sa tržišta, tako bar stoji u dokumentima državnog preduzeća Telekom: „Prednost: konačno slamanje konkurenta SBB. SBB zbog toga neće imati kapaciteta da ulaže u sadržaje. Telekom Srbija će potom ostati jedini ponuđač kvalitetnih sadržaja“.

Državni Telekom je za ZDF izjavio da se stara da bude više konkurencije i objasnio: „Svesni smo da su neki interni dokumenti koji sadrže neprimerene formulacije među kolegama Telekoma Srbija dospeli u javnost. Žao nam je zbog toga“.

Pod predsednikom Aleksandrom Vučićem država godinama povećava pritisak na nezavisne novinare i uredništva, kako izveštava organizacija „Reporteri bez granica“. Vučić i njemu bliski biznismeni kontrolišu političko izveštavanje, navodi se.

Iako predsednik Vučić tvrdi da ništa ne zna o „dilu“ državnog Telekoma, on sam kaže da ga interesuje Telekom.

„Jer je državno preduzeće i želim da bude snažniji i jači, a ne slabiji“, kaže Vučić.

Na kraju krajeva, reč je o tome da se srpsko TV tržište organizuje tako da bude naklonjenije vladi, kažu stručnjaci.

„Nema nikakve sumnje u nameru da se nezavisni mediji potisnu sa tržišta. To je opasna situacija za slobodu informisanja“, ocenjuje Rade Veljanovski.

To je alarmantno za državu koja je kandidat za pristupanje EU, smatra N1.

„Ako EU zaista smatra Srbiju kandidatom za pristupanje EU, onda bi ovakvi postupci pod hitno morali da se stave pod lupu“, smatra Božić.

Evropska komisija kaže da prati šta to znači za slobodu medija u Srbiji.

Izvor: ZDF

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare