Zečević: Srbija je nekad bila kao Ukrajina, zbog toga veća tolerancija Zapada

Vesti 30. maj 202218:19 > 18:22 10 komentara
N1

"Srbija je uspela da za sada ne pokvari odnose ni sa Zapadom, ni sa Rusijom, ali se postavlja pitanje koliko to može da traje", kaže Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije. U emisiji Dan uživo na N1 on navodi da bi u slučaju "ozbiljnih pretnji", Srbija mogla da promeni svoju odluku i uvede sankcije Rusiji.

Poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je za N1 da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imala iskren i prijateljski razgovor. Razgovarali su i o odnosima Srbije i Rusije, a Fon Kramon kaže da se mora doneti odluka na čijoj ste strani, kao i da „nije dobro biti na strani Putina, odnosno na pogrešnoj strani istorije“.

„Srbija je uspela za sada da ne pokvari odnose ni sa jednima ni sa drugima, uspevala je da zadrži odnose sa obe strane. Međutim, svi postavljaju pitanje koliko to još može da traje. Mnogo zavisi od tolerancije zapada prema Srbiji“, kazao je Zečević.

U slučaju ozbiljnijih pretnji po Srbiju, dodaje, mogli bismo „da promenimo stav“.

POVEZANE VESTI

Kako je rekao, te pretnje mogu da budu neke sankcije Srbiji, ili prekid saradnje i investicija.

„Naša privreda je integrisana u privredu EU, gro proizvodnje su investitori iz EU i oni zapošljavaju našu radnu snagu“, pojašnjava.

Zečević kaže i da Srbija nije članica EU, a da jeste – morala bi da se usaglasi sa svim paketima sankcija koje se uvede Rusiji.

„Drugo, specifično je što je Srbija nekad bila Ukrajina, ona je pretrpela materijalnu štetu i sankcije, a ta šteta ne može još da se utvrdi. I kada vidite u kojoj poziciji je Srbija zbog te činjenice, onda mislim da postoji jedan prag tolerancije, da se dozvoli Srbiji da se razvije, zbog tog hendikepa iz prošlosti“, naglasio je Zečević.

On kaže i da će zemlje članice EU teško uspeti da se dogovore o šestom paketu sankcija, koje podrazumevaju prekid kupovine nafte od Rusije, jer Mađarska još uvek zavisi od tog energenta koji kupuje od Rusije.

„Mislim da je Mađarska zaista u delikatnom položaju, ona nema mogućnosti da dobavi naftu kroz naftovode ili sa tankera. Mi na taj način, recimo, dobijamo rusku naftu preko hrvatskih luka, i preko naftovoda stiže do nas. Mađari nemaju tu mogućnost. Oni traže od EU da prošire svoje naftovode prema Hrvatskoj, što bi njima garantovalo snabdevanje preko mora. Njima treba 800 miliona evra samo za to, i to su ozbiljne investicije“, kaže Zečević.

Prema njegovim rečima, šesti paket sankcija je ekonomski zahtevan.

„Jer, generalno gledano, 30 posto nafte dolazi iz Rusije u EU, teško je zameniti te količine, to je višegodišnji program, ne znam kako će to uspeti“, kazao je.

Zečević je, kaže, skeptičan po pitanju „sloma Rusije“.

„Moj stav je da sam malo skeptičan prema tom principu da će se slomiti Rusija tako što će se prekinuti odnosi između EU i Rusije. Skaču cene nafte i gasa, a skače i cena žita, Rusija je veliki proizvođač i žita, tako da Rusija sve što proda, proda manje količinski, ali mnogo skuplje nego ranije“, objašnjava Zečević.

I naglašava – između EU i Rusije mora da postoji sporazum o nekom suživotu i mirnoj saradnji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare