Zekić: Medijska scena je baš onakva kakvu mediji žele

Vesti 03. maj 202219:08 > 19:1216 komentara
olivera zekić
Izvor: Ivan Dinić/Nova S

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić izjavila je da je medijska scena u Srbiji baš onakva kakvu mediji žele i ocenila da neki od njih iskreno žele da bude najgora ne u regionu, nego na svetu.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše redovni godišnji Indeks slobode medija u svetu, koji su objavili Reporteri bez granica, Zekić je za list „Danas“ ocenila da problem sa medijima polako postaje problem interpretacije.

Povezane vesti

„Tako su danas neki mediji javili da smo se, u odnosu na prošlu godinu, pomerili za 14 mesta unapred, a drugi, da smo najgori u regionu. Plašim se da imamo medijsku scenu baš onakvu kakvu mediji žele. I da neki od njih iskreno žele da bude najgora, ne u regionu, nego na svetu. Ono što je, pak dobro, jeste činjenica da im niko ne brani da tu svoju tezu i dokazuju. Lično, ja bih više volela da se malo više bave samom profesijom, zanatom, sobom, ali ako im je i ovako dobro, ja sam zadovoljna. I čestitam im. Napredak na listi“, poručuje Zekić.

U izveštaju Reportera bez granica i po njihovom Svetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije, iako se na skali popela za 14 mesta u odnosu na izveštaj iz 2021. godine.

U ovogodišnjem je zauzela 79. poziciju, i nalazi se u kategoriji „problematičnih“ zemalja. U regionu Zapadnog Balkana od Srbije je jedino lošije rangirana Albanija, koja se nalazi na 103. mestu.

Komentari

Vaš komentar