Zekić: REM izdao dozvolu TV RT na nemačkom na isti način kao i za TV N1 i Nova S

Vesti 17. dec 202115:17 5 komentara
N1

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je danas FoNetu da je REM izdao dozvolu na zahtev RT auf Deutsch, programa ruske državne televizije na nemačkom jeziku, i da je to telo postupilo na isti način kao i pri davanju dozvola televizijama N1 i Nova S.

Ona je navela da je REM 6. decembra na osnovu člana 83. u vezi člana 45. Zakona o elektronskim medijima izdao dozvolu na zahtev RT auf Deutsch za pružanje medijske usluge putem elektronske komunikacione mreže.

Povezane vesti

Prema njenim rečima, dozvola je tehnički neutralna, što bi značilo da njenim izdavanjem pružalac medijske usluge stiče pravo da pruža medijsku uslugu neograničenom broju korisniku putem kablovske, satelitske i IPTV elektronske komunikacione mreže, izuzev terestričke.

Navedeni program se emituje na nemačkom jeziku.

Dozvola je izdata na osnovu odredbi Zakona o elektronskim medijima i Zakona o ratifikaciji Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji, rekla je Olivera Zekić i dodala da je REM i u ovom slučaju, kao i u svim drugim, reagovalo na osnovu zakona i Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji, bez ikakve želje da se meša u politiku, niti u uređivački koncept onoga ko je dozvolu tražio.

„Na isti način smo postupali i pri davanju dozvola televizijama N1 i Nova S, poštujući isključivo zakon i konvenciju, ne zalazeći u političke stavove tih televizija, niti u njihovu uređivačku politiku“, rekla je Olivera Zekić.

Ona je istakla da je REM regulator, a ne ideološka komisija, i utvrđuje samo da li neko, po zakonu, ima pravo na dozvolu, a ne da li se bavi propagandom, da li je politički korektan, i da li navija, radi, za ovu ili onu stranu.

Zekić je zamolila sve da REM ostave van politike i da političke sporove rešavaju na nekom drugom mestu, jer REM za njih nije nadležan.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare