Zekić u nacističkoj uniformi – provokacija ili afirmacija nacizma i uvreda za žrtve?

Vesti 06. dec 202320:06 188 komentara

Provokacija, poruka medijima, ili afirmacija nacizma i uvreda za žrtve? Šta znači kada predsednica Saveta Regulatnornog tela za elektronske medije objavi svoju fotografiju sa nacističkom uniformom? Ono što Olivera Zekić vidi kao šalu, pravnici i istoričari vide kao kršenje zakona o zabrani upotrebe fašističkih simbola.

Ovo lice zvuči poznato. A poznata je, nažalost, i uniforma u kojoj se, zahvaljujući montaži, obrelo. Kako se i zbog čega lik predsednice Saveta REM Olivere Zekić našao na ramenima naciste Rajnharda Hajdriha?

Povezane vesti

„Ja sam to uradila iz čiste provokacije. Kao što znate ja volim da provociram“, poručila je povodom svoje objave na Telegramu Zekić za Radio Slobodna Evropa.

Ta „čista provokacija“ je, smatra profesorka Dubravka Stojanović, zapravo – afirmacija, i to nacizma.

„Podsećanje na nacistički poredak i veličanje na ovaj način, jer ova čitava kompozicija veliča tu uniformu, je nešto što je izuzetno opasno. To ne bi smeli da rade i zakonom je kažnjivo i za obične građane, a diže se na veoma visok nivo kada se radi o predsednici jednog tela zaduženog upravo za kontrolu medija. To je vrlo jasna poruka medijima. Dakle, ponašaćemo se kao SS, i u mnogo čemu se zapravo i ponašaju“, kaže Stojanović.

A takva poruka, smatra Judita Popović, nedvosmisleno sugeriše da su mediji u Srbiji u milosti i nemilosti politike.

„Dakle, mediji mogu da snose sve vrste posledica, zavisno od interesa te politike, i u tom slučaju to predstavlja i neku vrstu pretnje“, ocenjuje donedavna članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović.

Zbog toga, ali u prvom redu zbog miliona žrtava holokausta, koju ova neslana šala targetira, Koalicija za slobodu medija pozvala je institucije da reaguju.

„Jedino opasnije od nacizma na ulicama je nacizam koji dolazi iz institucija. I da se ne lažemo, on je maltene tako i počeo. Tako da je to razlog više da institucije pod hitno moraju da reaguju na ovakvu stvar, jer to dolazi takođe iz institucije, institucije REM-a, smatra novinarka i izvršna direktorka NDNV Ana Lalić Hegediš.

U suprotnom bi, kako Koalicija navodi, bila poslata užasna poruka da u Srbiji postoji institucionalna podrška reafirmaciji nacističkih ideja. A to je ono što jevrejsku zajednicu duboko potresa i brine.

„Predsednica REM koristi najgori period ljudske istorije kao materijal za zabavu, istovremeno vređajući čitavu jevrejsku zajednicu u Srbiji i regionu i relativizuje najveća zla čovečanstva, koja mnogi naši preživeli članovi i dalje pamte. Imajući u vidu odgovornu funkciju koju gospođa Zekić obavlja, nije primereno šokirati javnost na ovaj način“, poručuju iz Jevrejske opštine.

Gospođa Zekić smatra da ipak jeste. I ponudila je, nakon burnih reakcija, dodatno objašnjenje – fotomontaža samo je odgovor na teror karikaturista kojem je godinama izložena.

„Nasmejala sam se rulji u lice, i pokazala koliko su njihove ‘šale’, crteži i fotomontaže glupe i banalne. I mogu da ih podnesem, čak i da ih ‘prihvatim’. Da to drugovi iz nazovi nezavisnih medija neće moći da shvate, znala sam unapred“, pojasnila je Zekić.

I ne shvataju.

„Ne može se porediti šetnja ili stavljanje fotomontaže u uniformi SS oficira sa bilo čime što Dušan Petričić uradi“, ističe Lalić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare