Zeleno-levi klub traži anketni odbor za Savamalu i komisiju za Beograd na vodi

Vesti 04. okt 202212:15 12 komentara
FoNet/Aleksandar Barda

Poslanici Zeleno-levog kluba u Skupštini Srbije, iz pokreta Ne davimo Beograd, podneli su parlamentu predloge za formiranje anketnog odbora o rušenju u Savamali, kao i komisije koja bi se bavila detaljima ugovora o projektu "Beograd na vodi", rekla je poslanica te grupe Jelena Jerinić.

„Uprkos namerama Srpske napredne stranke da potpuno obesmisli instituciju anketnih odbora, mi smo podnošenjem ovih predloga želeli da pokažemo da ne odustajemo od istine o dešavanjima u Savamali, kao i da ne odustajemo od raskrinkavanja projekta Beograd na vodi“, rekla je Jerinić novinarima u Skupštini Srbije.

Istakla je da oni anketne odbore smatraju važnim alatom u opozicionoj borbi, načinom da istaknu ona pitanja za koja smatraju da je važno da budu istražena u interesu javnosti.

Jerinić je ocenila i da SNS-u ne bi odgovaralo formiranje 21 anketnog odbora koji predlaže ta stranka, jer kako je navela, u anketnim odborima svaka poslanička grupa ima po jednog člana.

„Trebalo bi prebrojati poslaničke grupe koje u anketnim odborima ravnopravno učestvuju. Svaka ima po jednog predstavnika, ne radi se o srazmernoj zastupljenosti, tako da mislim da ni njima ne bi išlo u prilog formiranje svih ovih 20-ak anketnih odbora koje su predložili“, istakla je ona.

Poslanik Robert Kozma kazao je da zahtevju osnivanje anketnog odbora za slučaj Savamala „zato što u proteklih šest godina državni organi nisu učinili gotovo ništa, nisu pružili pravilnu zaštitu gradjanima i nisu procesuirali odgovorne za organizovanje rušenja“.

„Upravo zato što mi odgovorno shvatamo kontrolnu funkciju ovog parlamenta i ulogu anketnog odbora, zahtevamo da se ovaj saziv parlamenta izjasni o rušenju u Savamali i omogući gradjanima da na jedan nepristrasan način dodje do odgovora na sva pitanja“, kazao je Kozma.

On je istakao da neće dozvoliti da se institucija anketnih odbora i novi saziv parlamenta „dovede u pitanje raznim opstrukcijama SNS-a“ i dodao da će insistirati da se inicijativa za osnivanje tog anketnog odbora stavi na dnevni red Skupštine.

Poslanik Đorđe Pavićević rekao je da pored anketnog odbora predlažu i osnivanje komisije koja bi se bavila ulaganjem države i grada u projekat „Beograd na vodi“, pa i sve pripremne radove, pripremu terena, eksproprijacije i cene rušenja u Savamali.

„Pa da time vidimo ona obećanja kojima je ovaj projekat proglašen projektom od javnog interesa, jer je vredan 3,5 milijardi dolara, a da se u posao ušlo sa preduzećem u kome Srbija ima udeo 32 odsto i da će to biti, maltene, posao stoleća“, kazao je Pavićević.

On je naveo da se prošle godine videlo da preduzeće „Beograd na vodi“ duguje gradu Beogradu oko 100 miliona evra i da je taj dug „nestao potpuno čudesnim dogovorom gradskih vlasti i predstavnika preduzeća ulaganjem u infrastrukturu koju niko nije video“.

„Postoje ozbiljne sumnje da su i grad i država ozbiljno finansijski oštećeni realizacijom tog projekta“, rekao je Pavićević i dodao da će tražiti da komisija ispita poslovanje firme „Beograd na vodi“ i svih drugih povezanih preduzeća.