Zelenović: Čini mi se da ne postoji nijedan uslov da bi se moglo izaći na izbore 2. juna

Vesti 18. apr 202410:42 > 10:46 49 komentara
N1

Predsednica Skupštine nije prihvatila Nacrt ustavnog zakona koji bi omogućio odlaganje i istovremeno održavanje izbora, što je bio zahtev dela opozicije na pregovorima o izbornim uslovima sa predstavnicima vlasti. Kopredsednik stranke “Zajedno” Nebojša Zelenović kaže da mu se čini da ne postoji nijedan uslov da bi se moglo izaći na izbore 2. juna, ali da će koalicija "Srbija protiv nasilja" brzo izaći sa zajedničkim stavom.

Zelenović za N1 kaže da je ustavni zakon rešenje kojim će se ubuduće sprečiti bilo kakava izborna krađa, te da je saopštenje Ministrarstva pravde, u kome se navodi da je predlog opozicije neustavan i da predstavlja svojevrsno pravno nasilje, skandalozno.

Prema njegovim rečima, takvim saopštenjem se ministarka pravde stavila u funkciju jedne stranke na vlasti.

„Ustavni zakon je proizašao kao način da se izađe iz ove krize. To nije prvi put da se to dešava. Još 1997. Ustavni sud je ocenio da je to put da za prevazilaženje ovakvih kriza“, kaže Zelenović.

Na pitanje da li je još moguće da dođe do promena stava vladajuće većine Zelenović kaže da to ne očekuje.

„Po tonu i načinu na koji se predsednica Skupštine obraćala ovih dana, ne verujem da postoji želja da se nešto pomeri. Dali smo sve od sebe i učestvovali sa svojim konkretnim predlozima. Raduje me stav Proglasa oko izbora – da izbori 2. juna nisu realni i da se primeni ustavni zakon. Od početka tražimo da budu primenjene sve preporuke ODIHR, ništa se od toga nije desilo, Ana Brnabić nijednu od tih preporuka nije ispunila“, navodi on.

Prema mišljenju Zelenovića, sada ne postoji nijedan uslov da bi se moglo izaći na izbore 2. juna, ali dodaje da će koalicija „Srbija protiv nasilja“ brzo izaći sa zajedničkim stavom.

„Ja ću na sledećim razgovorima glasati da pozicija Ustavnog zakona kojima se svi izbori održavaju u istom danu nakon što se primene sve preporuke ODIHR. To će se odnositi na bilo koje izbore o kojima se bude razgovaralo“, kaže Zelenović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare