Zelenović o sporazumu: Očekuje se i potpis, za Zajedno bitan datum za EU i ZSO

Vesti 14. mar 202310:43 25 komentara
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinović

Datum, odnosno nedvosmislena izvesnost našeg evropskog puta, čak da se ona i u koracima postavi je nešto što nas u ovom trenutku najviše interesuje, uz sigurnost naših građana na Kosovu u okviru ZSO, kaže Nebojša Zelenović u ime stranke "Zajedno" posle jučerašnjeg sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Lajčak se, naime, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sastao i sa predstavnicima opozicije.

Povezane vesti

Zelenović je u Novom danu N1 rekao da je juče bio dosta otvoren sastanak koji je trajao nešto više od sat vremena i da je na njemu svako izneo svojhe pozicije u skladu sa politikama koje zastupa. „Čuli smo kako će to sve da izgleda, Lajčak nam je objasnio ono što bi moglo da interesuje proevropske snage u Srbiji“, rekao je Zelenović.

Lajčak im je, kako kaže, preneo otvorenost EU i svih 27 članica koje podržavaju dokument o Kosovu da se otvori proces u kom će se vrata EU otvoriti više nego ranije za Srbiju i Zapadni Balkan.

„Ono što mogu da kažem je da ova stvar sa samim dokumentom i prećutnim prihvatanjem nije dovoljna“, rekao je Zelenović, prenoseći detalje razgovora sa Lajčakom. Opoziciji je, kako dodaje, stavljeno do znanja da je prva faza – koncipiranje dokumenta gotova, da se druga faza dešava 18. marta na Ohridu i da je to veoma važan dan, a da je od 20.-24. marta Savet EU ministara na kom će sve zemlje države zauzeti stav povodom normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

On je rekao i da u Ohridu ne očekuje da bude stavljen potpis na mapu puta.

„Mislim da se na Ohridu neće stavljati potpisi, već da će se definisati mapa puta, a da će finalizacija biti u nekom sledećem ternutku. Kako sam razumeo, insistiraće se na formalizaciji i potpisivanju“, rekao je Zelenović.

On je podsetio da je Lajčak bio juče se predsednikom Vučićem, da je bio s njim i sinoć i jutros, da su dosta vremena proveli i razgovarali o tome.

Od predstavnika EU su, kako kaže, na jučerašnjem sastanku čuli i da ovo sporazum o Kosovu nije nikakav ultimatum. „Ali sam ja rekao da je nama to predstavljeno kao ultimatum, da nas je vlast o tome obaveštavala kao o ultimatumu, i da je predsednik Vučić u parlamentu govorio da sve gubimo a da ništa nećemo dobiti. To je narativ koji se ovde sluša i u tom narativu teško da iko može razvije pozitivna osećanja prema EU“, kaže Zelenović.

Zelenović je rekao da je Lajčaku preneo i da njegova stranka Zajedno još nije donela odluku vezanu za predlog o Kosovu i to ne zato što se, kopredsednik stranke s njim ne slaže.

„Da bi smo doneli odluku moramo da čujemo šta će da se desi sa bezbednošću i izvesnošću naših građana u okviru ZSO“, rekao je.

On je dodao i da je na sastanku insistirao na datumu gde piše kada će se da se desi ubrzani put Srbije, Kosova i celog Zapadnog Balkana ka EU.

Povodom informacija koje je objavila Marinika Tepić kada je citirala Đilasa posle sastanka sa Lajčakom – da će Srbija imati evroposlanike, kao i da će Srbija ući u EU do 2030. godine, Zelenović kaže da on na sastanku nije čuo da se spominjao datum za EU:

Što se tiče poslanika iz Srbije među evroposlanicima, kaže da je Lajčak preneo da je to interesantna ideja i da tek treba videti šta će s njom da bude.

On je više puta skrenuo pažnju na to da je za „Zajedno“ važno da ZSO zaista postigne najviši stepen autonomije, da ima modela u EU koji su veoma intersantni, kao na primer model Severne Irske, te da tim ekeperata stranke radi na njihovoj razradi.

Povodom navoda da je pristanak opozicije na sporazum prećutan cilj sastanaka Lajčaka i u Beogradu i u Prištini, Zelenović kaže da pristanak niko nije eksplicitno tražio.

„Dobra stvar je da je Lajčak pokazao otvorenost, da posluša šta predlaže opozicija, makar to zaličilo nekom i da je pro forme, pa ćemo da vidimo. Niko za stolom nije krio svoju poziciju i ako je negde postojala sumnja kod druge strane, ona je razvejana“, kaže.

On je istakao i da se promenio odnos u EU i da je važno to što im je Lajčak rekao da je za EU stabilokratija prestala da bude važnija od političkog i to zbog rata u Ukrajini. „Politički momentum nadvladao je tehnokratski i zato su se promenili stavovi u pogledu ubrzanja članstva država Zapadnog Balkana u EU“, rekao je Zelenović.

Kaže i da je njegova stranka Lajčaku poručila – „hajde da to vidimo u dokumentima, da to negde piše“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare