Zelenović: Postoji problem u SPC, osećam nekakav ruski uticaj

Vesti 20. sep 202217:57 25 komentara
N1

Lider stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović poručio je da se država obrukala ponašanjem oko Evroprajda, jer je dovela u nedoumicu ljude kojima su Ustavom zagarantovana prava da se okupe.

Pročitajte još:

On je kazao da je očito da postoji problem, i da ga je “naročito video na strani Crkve”, dodajući da je patrijarh Porfirije rekao da su pripadnici LGBT populacije “zlo”, vladika Nikanor pozivao na upotrebu oružja a vladika Irinej dao orden Vojislavu Šešelju, lideru Srpske radikalne stranke i osuđenom ratnom zločincu.

Crkveni velikodostojnici ne priznaju ljudska prava i protive se presudama međunarodnog suda u Hagu koji država Srbija priznaje, kazao je Zelenović u Danu uživo na N1.

“Tu neki problem postoji, ja ne znam o čemu se radi, ali osećam da postoji nekakav ruski uticaj u svemu tome”, ocenio je on.

Na pitanje da li očekuje da će Srbija biti pod pritiskom da se opredeli, rekao je da je gvozdena zavesa pala agresijom Rusije na Ukrajinu, i da najveća država Balkana mora da bude lider na putu ka EU i pokaže da je iskrena u svojim namerama.

Zelenović je ocenio da je privođenje aktivista u Novom Sadu demonstracija sile vlasti i da Srpskoj naprednoj stranci očigledno nije prioritet kvalitet života Novosađana.

On je rekao da su aktivisti legitimisani od strane lica u civilu bez ikakvog predstavljanja i da je pokrenuta inicijativa da se utvrdi ko su ta lica koja su ih zaustavila.

“Za sada nema odgovora tužilaštva po pitanju pokretanja postupka”, rekao je Zelenović u Danu uživo na N1.

Govoreći o najavljenom sastanku ministarke energetike Zorane Mihajlović sa građanima i aktivistima na planini Starici, među kojima će biti i kopredsednik stranke “Zajedno” Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je da je Jovanović stotinu puta dokazao da je iskreni borac za životnu sredinu.

“Jedva čekam sutrašnji dan da vidim kako će to da izgleda… Ne mogu da prihvatim da će se pitanje stabilizacije planine rešiti tako što ćete minirati planinu”, kazao je Zelenović.

Rekao je da je kineska kompanija Ziđin u tom kraju “uzurpirala vlast” i da njene “privatne snage bezbednosti” uklanjaju građane.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare