Zelić: Prijavljene 82 neželjene reakcije na vakcine u Srbiji, nijedna ozbiljna

Vesti 02. feb 202113:27 > 14:57 37 komentara

Zaključno sa ponedeljkom, u Srbiji su za 82 osobe koje su primile neku od tri vakcine prijavljene neželjene reakcije, kaže za N1 Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva. On naglašava da nijedna od tih reakcija nije zahtevala hospitalizaciju.

„Od 82 neželjene reakcije, njih 58 su prijavili zdravstveni radnici, devet sami građani, a 15 farmakokompanije“, kazao je Zelić.

Prema njegovim rečima, 40 reakcija se odnosilo na Fajzeovu vakcinu, 40 na kinesku Sinofarm, jedna reakcija bila je na rusku Sputnjik V vakcinu, i jedna reakcija nije bila definisana na koju vakcinu se odnosila.

POVEZANE VESTI

„Suština je da procenimo da li postoje teške i neželjene reakcije na vakcinu, jer i sami proizvođači kroz sve tri faze kliničkih ispitivanja istražuju da li se dešavaju neke reakcije“, dodaje.

A te reakcije u Srbiji, kao i u drugim delovima sveta gde se koriste ove vakcine su, kako kaže Zelić, uglavnom očekivane.

„To su bolovi u mišićima, u zglobovima, povišena temperatura, glavobolja, mučnina i one su se prolazile za nekoliko dana. Imali smo i jedan slučaj hematoma kod starijeg pacijenta, ali i to je brzo rešeno, kao i dve alergijske reakcije koje su zahtevale terapiju, ali ne i hospitalizaciju“, naglasio je Zelić.

Dodaje da teških nuspojava nije bilo.

„To nas uverava da su vakcine zaista onakve kakve treba da budu, da je odnos koristi i rizika neuporedivo veći ka strani koristi“, izjavio je sagovornik N1.

Na pitanje da li neka od tri vakcine koje se koriste kod nas nije za starije od 60 godina, Zelić pojašnjava: „To je jasno definisano, proizvođač prilikom dostavljanja dokumentacije mora da naznači. Fajzer je za 16 godina i starije, ona ima ograničene podatke za pedijstrijsku populaciju, što je razumljivo. Sinofarm je za 18 plus, dakle nema gornjih ograničenja, a Sputnjik V prema dokumentaciji ima ograničenje za građane od 18 do 60 godina starosti. Međutim, očekujemo dopunu dokumentacije za nju, i kada se to desi moći će da se odobri i za starije od 60 godina, pošto je u Rusiji to odobreno“.

Zelić kaže i da što se tiče osoba alergičnih na penicilin ili neke druge stvari, kaže da se kontraindikacije odnose na sastojke vakcine, a ne na penicilin ili hranu.

„To bi trebalo razjasniti. Kontraindikacija je preosetljivost na sastojke vakcine, ne na penicilin ili hranu. Često ne možete znati da li ste alergični na sastojke vakcine koja je ipak nov proizvod, ali se pretpostavlja da su u pitanju ljudi koji imaju teške reakcije. Razgovorom sa svakim građaninom treba razlučiti šta je ozbiljnost reakcije, koliko su one učestale i onda odlučiti da li dati vakcinu“, kaže Zelić.

Daje svoj primer.

„Ja sam je imao dve reakcije tipa šoka u životu, ali su one bile na hranu, te sam primio vakcinu, moje reakcije iako su bile ozbiljne, nisu dakle bile kontraindikovane za vakcinu“, pojašnjava.

Zelić kaže i da se očekuje da će uskoro biti podnet zahtev za registraciju vakcine AstraZeneka u Srbiji, pa će i ona biti uzeta u razmatranje.

Celo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari (37)

Vidi sve komentare