Zemlje regiona zabranjuju piće Prime: U Srbiji varijanta bez kofeina, ali ni ona nije dobra za decu

Vesti 16. nov 202315:41 > 16:01 16 komentara
Shutterstock/ZikG

Bezalkoholno piće Prajm (Prime) sve je popularnije među mlađom populacijom, a jedna njegova varijanta sada je zabranjena u pojedinim zemljama regiona. I dok nutricionisti upozoravaju na njegovu štetnost, iz Udruženja potrošača Efektiva ističu da, ako je zabranjeno u EU, mora biti i kod nas. Ovo piće izazvalo je pomamu i među mladima u Srbiji, a na našem tržištu za sada je prisutna samo varijanta koja ne sadrži kofein i koja ne podleže zabranama u EU.

„Prime Energy“ i „Prime Hydration“ dve su varijante ovog pića, a deca obično konzumiraju ovo drugo za koje se putem reklamnih poruka tvrdi da služi za rehidrataciju. Dok „Prime Energy“ sadrži visoke nivoe kofeina, „Prime Hidration“, s druge strane, pun je veštačkih zaslađivača.

Slovenija i Hrvatska zabranile su kofeinsku verziju ovog energetskog napitka zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU.

Inspekcija Uprave za bezbednost hrane, veterinu i zaštitu bilja Republike Slovenije izvršila je kontrole Prime pića na osnovu prijava Saveza potrošača Slovenije nakon čega je ova verzija zabranjena za prodaju, dok verzija hidratantnog napitka bez kofeina ostaje na policama.

Pročitajte još:

Nakon Slovenije, Hrvatska je najavila donošenje zakona kojim bi se ograničila i obustavila prodaja energetskog napitka Prime, posebno sa ciljem da se onemogući internet prodaja.

„U slučaju da se detektuje postojanje takvih pića na našem području, da zabrane upotrebu istih, da ih uklone sa tržišta i da narede defakto povlačenje sa istog“, rekao je u utorak ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš ističući da je nadalje cilj onemogućiti internet trgovinu takvim proizvodima.

I u Crnoj Gori je još krajem septembra zabranjena prodaja ovih pića dok se, kako je za RTCG tada izjavio direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković, ne uradi ispitivanje.

Efektiva: Ako je zabranjeno u EU, mora biti i kod nas

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača Efektiva za N1 kaže da to piće mora da bude zabranjeno i kod nas, ako je zabranjeno u EU.

„Ako se identično piće prodaje i kod nas na tržištu, Efektiva će zatražiti zabranu. Čudi da neko od nadležnih i ranije nije reagovao s obzirom na to da se to piće uvozi, pa je moralo da prođe neke kontrole. Međutim, naša hrana ne prolazi očigledno adekvatnu kontrolu ni kad se izvozi, a proizvodi se u Srbiji, a očigledno ne prolazi ni hrana koja se uvozi u Srbiju. Tako da je to veliki problem. Mi smo ukazivali ranije na to, na nekim drugim primerima“, rekao je on.

Iz Ministarstva zdravlja Srbije za N1 navode da osvežavajuća bezalkoholna pića, pa i energetska, nisu u nadležnosti kontrole sanitarne inspekcije, kao i da po Zakonu o bezbednosti hrane nadležnost kontrole ima inspektor Ministarstva poljorivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na pitanja N1 upućena ovom Ministarstvu kratko kažu da prema evidenciji granične fitosanitarne inspekcije piće „Prime Energy“ koji sadrži kofein nije uvezeno u našu zemlju.

Sa druge strane, dostupna je verzija koja se reklamira da služi za rehidrataciju – „Prime Hydration“. Ovaj svetski popularan napitak na srpsko tržište plasirala je kompanija NIS krajem septembra na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama, a sada se može naći i na drugim prodajnim mestima.

Iz kompanije NIS su u odgovoru za portal N1 naveli da na domaćem tržištu isključivo nudi hidrirajuća pića ovog brenda koja ne sadrže kofein, niti gluten i služe za uspostavljanje ravnoteže mineralnih soli i vitamina za osobe koje se bave fizičkom aktivnošću. Na originalnoj deklaraciji proizvoda navodi se da nije namenjen deci, već odraslima, a ista informacija navedena je i na web stranici naše kompanije Prime – NIS Petrol i Gazprom (nisgazprom.rs). Uz to, deklaracija proizvoda u Srbiji je prilagođena važećim zakonskim propisima, kažu iz NIS-a u odgovoru.

Kako su naglasili, u „svojoj ponudi kompanija NIS nema energetsko piće “Prime” koje je predmet zabrane na pojedinim tržištima“. Kompanija NIS ne planira da širi asortiman ovog pića i ne planira da nastavi sa uvozom, dodaju.

Nutricionisti: Prime Energy sa razlogom zabranjen

Nutricionistkinja Dubravka Tišma za N1 kaže da je Prime Energy sa razlogom zabranjen jer sadrži sastojak L-teanin, koji sam po sebi nije štetan, jer se nalazi i u zelenom čaju koji se preporučuje i ima delotvorne karakteristike, ali u kombinaciji sa kofeinom pravi problem.

„On pojačava dejstvo kofeina mnogo puta. Taj stres koji sam kofein proizvodi u kombinaciji sa tim pojačanim sredstvom dovodi organizam do stanja velikog stresa“, navodi ona.

Pročitajte još:

Doktor medicine i klinički nutricionista Olga Ličina za N1 ističe i da ovo piće sadrži veliku količinu kofeina od čak 200mg u jednoj konzervi.

„Dozvoljena dnevna doza kofeina za odroslu osobu je 200-300mg. Pošto je kofein prirodni stimulans, zabranjen je za decu ispod 13 godina. Američka asocijaja pedijatra je dozvolila da deca između 13 i 18 godine mogu maksimalno dnevno uneti do 100mg kofeina dnevno, jer se isti nalazi i u čokoladi“, navodi ona ističući da je sam proizvođač zabranio ovaj napitak za decu ispod 18 godina.

Dodaje i da preveliki unos kofeina može dovesti do štetnih efekata na zdravlje kao što su ubrzan rad srca, lupanje srca, visok krvni pritisak i potencijalno narušavanje obrazaca spavanja.

Kada je u pitanju Prime Hidration koji je uvezen na teritoriju Srbije on se, prema rečima dr Ličina, sastoji uglavnom od vode i kokosove vode, sa dodatkom elektrolita, vitamina B, vitamina A, vitamina E i veštačkih zaslađivača, a proizvođač je ovaj proizvod deklarisao za starije od 15 godina.

Objašnjava da ovakav napitak iz nekoliko razloga nije pogodan za decu.

„Veštački zaslađivač sukraloza, iako ne sadrži šećer i nisko je kaloričan, tj. ima samo 25kcal, veštački zaslađivači imaju negativniji efekat na zdravlje. Ako deca konzumiraju previše veštački zaslađenih proizvoda, rizikuju da zamene više hranljivih materija i hrane bogate energijom koja im je potrebna za pravilan rast i razvoj. Pored toga, nažalost, postoji malo ili nimalo dostupnih studija o dugoročnim efektima veštačkih zaslađivača na pedijatrijsku populaciju. Drugo sukraloza je povezana sa različitim zdravstvenim problemima, uključujući poremećaj crevnih bakterija, povećan apetit zajedno sa povećanjem telesne težine i ima potencijalno negativne efekte na regulaciju šećera u krvi“, objašnjava doktorka.

Takođe, ona navodi i da ovaj napitak sadrži vitamine A i E u maksimalnoj preporučenoj dnevnoj dozi za odraslu osobu, te da prekomerni unos može imati toksični efekat, kao i aditive koji su povezani sa potencijalnim zdravstvenim rizicima, uključujući alergijske reakcije i poremećaje u funkciji bubrega.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare