Za sat vremena tri zemljotresa u Rumuniji, jedan u Hrvatskoj i dva u Srbiji

Vesti 13. feb 202316:07 > 18:09 197 komentara
Shutterstock

Republički seizmološki zavod (RSZ) danas je, za manje od jednog sata, registrovao tri zemljotresa u Rumuniji i jedan u Hrvatskoj, a pre toga i dva slabija potresa u istočnoj Srbiji na području Majdanpeka i jedan na teritoriji Bora.

Prema listi automatski lociranih zemljotresa RSZ, najjači potres sa magnitudom od 5,2 registrovan je u Rumuniji u 14:58 časova, a zatim u Hrvatskoj u 15:18, magnitude 4.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je ranije da je zemljotres jačine 5,3 jedinica Rihterove skale pogodio Rumuniju, a epicentar potresa bio na dubini od 10 kilometara, oko 16 kilometara severozapadno od mesta Targu Jiu, a nedaleko od grada Drobeta – Turnu Severin, koji se nalazi na samom izlasku Dunava iz Đerdapske klisure. Dva slabija potresa u Rumuniji magnitude 3,0 i 3,3 registrovani su u 15:21 i 15:50 časova.

Hrvatski mediji javili su da je na području Siska danas oko 16:17 časova registrovan potres magnitude 3,6 po Rihteru. Potres je bio kod Deanovića, 15 kilometara južno od Siska, a intenzitet u epicentru procenjen iz magnitude iznosio je IV-V (četiri do pet).

Popodnevni potres u Rumuniji osetio se na višim spratovima Beogradu i drugim mestima u Srbiji.

Čitaoci iz istočne Srbije javljaju da se potres osetio tamo. Zemljotres se osetio i u Nišu, na jugu. U Majdanpeku su neki građani mislili da je opet u pitanju miniranje, ali kažu da se drugačije i duže osetio potres.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare