Žene u crnom: Sramna odluka Apelacionog suda da pusti ratnog zločinca na slobodu

Vesti 08. feb 202213:17 > 13:40 11 komentara
N1

Nevladina organizacija Žene u crnom je najoštrije osudila "sramotnu i ciničnu" odluku Apelacionog suda da nakon izdržane dve trećine kazne na uslovnu slobodu pusti osuđenog ratnog zločinca Miroljuba Vujovića.

Pročitajte još:

Vujović je u postupku koji je trajao više od decenije osuđen na 20 godina zatvora za masakra civila odvededenih iz bolnice u Vukovaru, na poljoprivrednom dobru Ovčara u novembru 1991. godine, kada je ubijeno više od 200 ljudi, navodi se u saopštenju Žena u crnom.

„Apelacioni sud je odluku obrazložio rečima da optuženi do isteka kazne neće počiniti isto krivično delo, što je u najmanju ruku uvredljivo. Naravno da optuženi više neće biti u prilici da učestvuje u oružanoj agresiji na Vukovar, sem ukoliko Srbija ponovo ne misli da ide u osvajačke pohode“, stoji u saopštenju.

Ovom odlukom, smatraju Žene u crnom, pravosudne institucije Srbije su još jednom pokazale da je proces suočavanja sa prošlošću na institucionalnom nivou potpuno blokiran i da su spremnije da puštaju na slobodu osuđene ratne zločince, nego da protiv njih podižu optužnice i tako zadovolje pravdu za žrtve.

Žene u crnom upozoravaju da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu ne podiže nove optužnice, nego samo čeka da mu regionalna tužilaštva ustupe svoje, a Specijalni sud u Beogradu sudskim postupcima koji traju „neprimereno dugo iscrpljuje porodice žrtava i preživele“.

Apelacioni sud u Beogradu, zaključuju Žene u crnom, svojim odlukama ponižava i vređa dostojanstvo žrtava i obesmišljava sam pojam pravde.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare