Žene u crnom: Srbija dužna da pokrene postupke za zločin urbicida u Vukovaru

Vesti 17. nov 202113:247 komentara
Izvor: N1

Nevladina organizacija Žene u crnom saopštila je danas, povodom 30. godišnjice zločina u Vukovaru, da su država Srbija i njene institucije dužne da "utvrde odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i da pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru".

Potrebno je, kako navode,  utvrditi punu istinu o nestalima otvaranjem svih državnih arhiva u cilju pronalaženja grobnica hrvatskih žrtava u Srbiji i pokrenuti sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu. Srbija i njene institucije treba da uvaže zahtev Žena u crnom i Art klinike, koje ponavljamo već 15 godina, uz podršku više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mestima logora u Stajićevu, Begejcima i drugde i da podrže druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama, dodaje se u saopštenju.

Potrebno je pokrenuti zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mestima, navodi se u saopštenju Žena u crnom, koje su podržali Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i udruženja građanki „Anima“ iz Đulića.

Vukovar je 1991. godina bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija, a tokom opsade počinjen je ratni zločin urbicida i kulturocida, ubijeno je više od 1.000 civila, a ranjeno je više od 25.000 ljudi, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar