Žene u crnom zatražile dozvolu da prekreče mural Ratku Mladiću

Vesti 12. nov 202112:05 > 12:53 8 komentara
N1/arhiva

Nevladina organizacija Žene u crnom zatražila je od nadležnih institucija da pronađu i kazne napadače na prostorije Inicijative mladih za ljudska prava, ali i da dozvole da se prekreči mural osuđenom ratnom zločincu generalu Ratku Mladiću.

Povezane vesti:

Žene u crnom su u saopštenju navele da su na prostorije Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu, u noći izmedju 10. i 11. novembra dvojica nepoznatih napadača crnim sprejom ispisali „Ratko Mladić heroj“.

Ocenile su da se taj napad desio u „kontekstu krajnje izražene polarizacije“ povodom inicijative da se sa zgrade na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića, u beogradskoj opštini Vračar ukloni mural sa likom Ratka Mladića.

Aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su u utorak jer su mural Mladića gadjale jajima, a nakon što su puštene iz policije građani su se okupili na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića, gde se nalazi mural.

Na toj lokaciji postavljen je kordon policije koji je sprečavao prilazak muralu Mladića.

„Država je svim ovim svojim postupcima poslala jasnu poruku da je upravo ona ta koja štiti mural Ratka Mladića, da sve fašističke falange koje stoje u odbranu murala nisu otrgnute iz savršeno organizovanog lanca komandovanja, već ih organizuje vladajući režim u Srbiji“, navode u saopštenju Žene u crnom.

Dodaju da je država time uputila poruku da je sa „potpunog poricanja zločina i slavljenja ratnih zločinaca“ prešla na „aktivnu odbranu simbola i znamenja fašističke ideologije i prakse oličenih u liku ratnog zločinca Ratka Mladića iz institucija u javne prostore“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare