Zgrada više od mesec dana bez krova: Stanari se sele, investitor obećao sanaciju

Vesti 20. jul 202119:35 10 komentara

Stambena zgrada u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu duže od mesec dana je bez krovne konstrukcije. Krov je u prvoj polovini juna skinuo investitor, koji tavanski prostor planira da adaptira u stambeni. Bez krova su stanari dočekali kišne dane, kada su stanovi na poslednjem spratu pretrpeli štetu. Posle vanrednog inspekcijskog nadzora, stanarima tri oštećena stana danas je naloženo da se isele, a naloženo je i isključenje struje.

U 120 godina staroj zgradi u centru Novog Sada, danas je više od 20 stanova. Na vrhu zgrade niče još jedan – adaptira ga vlasnik jedne od nekretnina na nižoj etaži, kom je 2016. skupština stanara ustupila zajednički tavan. Svoje potpise saglasnosti tada nisu dali samo oni koji žive na poslednjem spratu.

„Krenuo je da skuplja van skupštine stanara, idući od vrata do vrata, govoreći komšijama da on eto rekonstruiše, popravlja iznad svog dela, da mu trebaju potpisi. Skupio je potpise, osim od komšinice i mene nije dobio potpis, išli smo na sud, izgubili smo sud, i dobio je na osnovu toga, posle se uknjižio kao vlasnik stana broj 21“, priča stanar Filip Blagojević.

Po ugovoru koji je u aprilu 2016. sklopio sa skupštinom stanara, investitor je obećao da će rekonstruisati krov, zajedničku terasu, hodnik i stubište. Za uzvrat mu je ustupljeno više od 450 kvadratnih metara tavanskog prostora. Sa radovima je počeo 11. juna ove godine, kada je i skinuta kompletna krovna konstrukcija. Bez krova nad glavom, stanari su dočekali kišne dane.

„Ovo su nova oštećenja, on naravno hoće da poveže komunikaciju zgrade sa postojećom kanalizacijom, pa je probio ovde cevi, ovde će da probije, to su rupe na krovu, odatle curi kao da su Nijagarini vodopadi“, dodaje Blagojević.

N1

Štetu su pretrpeli i stanovi na poslednjem spratu.

„Vidimo da je vlaga krenula u zidove i ina galeriji možete videti krenula je vlaga, mislim to je, to je vlaga u zidovima koji ne znam da li će izdržati betonsku konstrukciju koju on planira da stavi gore“, kaže Blagojević.

Veću štetu sprečila je hidroizolacija postavljena na krovu, kaže investitor Nikola Andrić u pisanom odgovoru na pitanja koja smo mu uputili.

„Svestan sam štete i u potpunosti je prihvatam, koja je nastala komšijama od posledica velikih kiša i prokišnjavanja i više puta sam im lično rekao da ću je sanirati i njihove stanove dovesti u prvobitno stanje, i ukoliko žele iznajmiti privremen smeštaj do momenta kada će se stvoriti uslovi da nesmetano koriste svoje stanove kao i pre. Učinio sam sve kako bi ova šteta bila minimalna postavkom hidroizolacije za ravan krov, ali na pojedinim mestima ipak je došlo do prokišnjavanja“, kaže investitor.

Investitor piše i da će sa rekonstrukcijom krova nastaviti u sredu, a da završetak svih radova planira do 15. novembra. Neki od stanara i dalje strahuju da bi do tada šteta u njihovim stanovima mogla da bude i veća.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare