Žica i nastavak protesta, gradonačelnik Leposavića peti dan ne izlazi iz opštine

Vesti 02. jun 202314:53 21 komentara

Najnovija kriza na severu Kosova ulazi u drugu nedelju, građani i dalje protestuju ispred lokalnih opština, a novoizabrani gradonačelnik Leposavića zgradu opštine u tom gradu ne napušta već peti dan.

Veliki broj ljudi okupio se danas u centru Gračanice na skupu podrške Srbima sa severa KiM. S narodom su i politički predstavnici, a na miting su peške stigli i radnici Doma zdravlja iz Donje Gušterice.

Podsetimo, Kosovska policija u petak 26. maja je nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike koji su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali što je dovelo do nezadovoljstva Srba i novih napetosti.

U ponedeljak 29. maja je tokom protesta u Zvečanu došlo do sukoba između tzv. kosovske policije i pripadnika KFOR-a sa građanima Srbima. Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

Srbi koji proteklih dana mirno protestuju u Zvečanu, Zubin Potoku i Leposaviću zahtevaju da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.

Od Srba uhapšenih posle sukoba u Zvečanu, dvojica su i dalje u pritvoru i prebačeni su u južni deo Kosovske Mitrovice.

Novi dan u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić započet je isto kao i prethodni – uz prisustvo većeg broja građana koji protestuju – sa jedne strane i bodljikave žice, mobilne ograde i KFOR-ovih vojnika sa druge strane.

Najviše pripadnika KFOR je i dalje ispred opštinskih zgrada. Međutim, danas ne nose štitove koji su bili deo njihove opreme u prethodnim danima i mnogo ih je manje u odnosu na prethodne dane.

Kosovska policija se uglavnom nalazi u samim zgradama, a ispred propadnici Kfora, javlja reporter N1.

U Zvečanu je rukovodstvo srednje škole koja se nalazi u objektu gde i zgrada gradske uprave zatražilo da ih puste unutra kako bi uzeli svedočanstva za đake, s obzirom na to da mnogi od njih treba da upišu fakultete i to im je dozvoljeno.

U Zubinom Potoku su takođe građani ispred gradske uprave, Kosovska policija je ispred same zgrade, a vojnici Kfora u okolnim ulicama.

U Leposaviću, gde se već peti dan nalazi novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi, i dalje je pojačano prisustvo vojnika Kfora ispred same zgrade, a ona je ojačana novom bodljikavom žicom.

Juče su predstavnici Srpske liste poslali poruku gradonačelniku da bi on mogao da napusti zgradu i da neće praviti probleme, ali da on, kako su ocenili, ima instrukcije iz Prištine da ne napušta ovu zgradu. To je nešto što se nikad ovde nije dogodilo – da neko pet dana bude zatvoren u zgradi uprave.

Građani kažu da će se okupljati u mirnim protestima i narednih dana, a od glavnog zahteva – da se kosovska policija povuče sa severa – ne odustaju.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare