Zid niške tvrđave obrušio se na nekoliko mesta, nema povređenih

Vesti 14. feb 202216:10 > 16:22 11 komentara

U centru Niša se na nekoliko mesta obrušio zid poznate tvrđave u neposrednoj blizini prometnog trotoara u Jadranskoj ulici. Nema povređenih, a kamenje je, na sreću, popadalo po travnatoj površini.

Incident se dogodio posle višegodišnjih najava da će niška tvrđava biti rekonstruisana, što se nije dogodilo i apela javnosti da je fasada u lošem stanju, „potkopana“ korenjem rastinja unutar tvrđave i nebrigom nadležnih ustanova i komunalnih preduzeća.

Nebriga o ovom spomeniku vidljiva je i golim okom, a do obrušavanja je, na sreću, došlo u delu gde trotoar nije uz samo utvrđenje.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture kažu da se ovakve stvari dešavaju, ali da taj deo nije ni bio u planu za rekonstrukciju jer su „zidovi u dobrom stanju“.

Na pitanje da li postoje aktivni radovi na utvrđenju koje je najpoznatiji simbol Niša, direktorka Zavoda Ljiljana Berić odgovorila je „ne“. Kaže da ne zna zašto popravka fasade, koju, podsetimo, vlast parcijalno najavljuje od 2013. godine, još nije počela.

Gradsko veće Niša usvojilo je projekat koji predviđa sanaciju bedema i izgradnju više od hiljadu metara staze za šetnju na njima. „Novi sjaj“ najavljen je do 2023. godine. To je projekat za koji je direktorka Zavoda rekla da ne zna gde je zapelo.

Krajem 2020. godine, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je potpisala novi aneks ugovora o uređenju tog spomenika, a u prethodnim godinama je nekoliko tendera propalo.

Direktorka Zavoda Ljiljana Berić očekuje da će uskoro, kada bude konačno iseljena Cvetna pijaca, a Beogradska kapija otvorena, biti uređen deo oko tog ulaza.

Podsetimo, kameni komadi sa jugoistočne strane tvrđavskih zidina, u blizini auto-pijace, otpali su na nekoliko mesta, a iz Zavoda za zaštitu spomenika navode da su obavestili članicu Gradskog veća za kulturu, te da očekuju da, zbog prolaznika, rizična mesta budu obezbeđena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare