Ziđin: Miniranje na planini Starica u Majdanpeku je mera predostrožnosti

Vesti 06. jun 202214:36 5 komentara
N1/arhiva

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) saopštila je da je miniranje na teritoriji opštine Majdanpek obavljeno 5. juna u sklopu mera predostrožnosti koje je kompanija realizovala zbog sanacije opasne stenske mase na planini Starica. Svi radovi su, kako se ističe u saopštenju, uredno prijavljeni nadležnim institucijama i izvedeni su u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije.

Rudarska i geološka inspekcija i stručnjaci u oblasti bezbednosti prethodno su pregledali visoku i strmu padinu planine Starica i utvrdili veliki broj pukotina u stenskoj masi, što bi za posledicu moglo da ima iznenadno obrušavanje, saopšteno je iz Ziđina.

POVEZANE VESTI:

Kako se dodaje, konstatovali su da su pukotine na litici koja je okrenuta prema gradu, dugačke preko 100 metara i široke oko 30 centimetara i da zahtevaju hitnu sanaciju.

Kompanija je, kako se navodi, rudarski projekat sanacije poverila Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru, a tehničko osoblje je u okviru mera predostrožnosti i pripremnih radova iskopalo i dva zaštitna kanala u podnožju planine, koja bi bila tampon-platforma i amortizovala eventualni odron prilikom miniranja.

Nakon nadzora rudarske i geološke inspekcije i uviđaja nadležnih u preduzeću „Srbijašume“, čiju saglasnost za radove Srbija Ziđin Koper takođe ima, sve nadležne institucije saglasile su se sa tim da kompanija u najkraćem mogućem roku izradi projekat, izvede rudarske radove prema projektu i na taj način otkloni potencijalne bezbednosne rizike od klizanja i obrušavanja stenskog materijala – krečnjaka, odnosno od obrušavanja dela planine Starica u blizini urbanog područja, stoji u saopštenju.

Srbija Ziđin Koper ističe da ima svu propisanu dokumentaciju za izvođenje neophodnih radova na sanaciji opasne stenske mase. „Kompanija će, pored upozorenja pre početka miniranja, tokom tih aktivnosti angažovati specijalno osoblje koje će dežurati na licu mesta. Razmere eksplozije biće ograničene, a kompanija će pojačati i mere za suzbijanje prašine tokom miniranja“, poručuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare