Ziđin: Starica neće biti srušena, bez rude je – miniranje zbog bezbednosti

Vesti 25. okt 202213:48 5 komentara
Planina starica, majdanpek,
N1

Planina Starica neće biti srušena jer na tom delu severnog revira nema rude i ne postoji namera da se eksploatiše sa tog područja, poručili su inženjeri kompanije Ziđin koper (Serbia Zjin Copper) prilikom posete novinara tom rudniku. Na obodima Severnog revira vidljive su ogromne stene koje su srušene kako ne bi povredile radnike koji rade na jezeru iz koga se ispumpava voda i vraća u pogon Flotacije rude bakra.

Zbog miniranja na planini Starica i tenzije između kompanije Ziđin i ekoloških aktivista koji su protestovali danima, tvrdeći da će planina biti srušena, mediji su posetili taj rudnik tražeći odgovor na pitanje da li će se zaista planina, koja deli grad od rudnika, srušiti.

Povezane vesti

Rukovodilac radnika Džijan Hejuan rekao je da se planina neće srušiti i da se miniranja sprovode samo na kosinama ka Severnom reviru, kako bi se taj prostor učinio bezbednim.

„Ovo je bila ozbiljna pretnja bezbednosti koju smo morali da otklonimo“, objasnio je Džijan.

Terenskim vozilima mediji su došli do samog vrha Starice koju krasi karakterističan šiljati vrh.

Sa jedne padine proteže se konstrukcija kojom treba da bude završen proces takozvane „hidro-setve“ i da se površina „ozeleni“.

Sa jednog dela vrha Starice pogled puca na sunčani Majdanpek, sa čijim je stanovnicima novinar Bete razgovarao o aktivnostima na Starici, o prethodnim događajima i protestima koji su uznemirili javnost.

Majdanpečani su, utisak je, mahom podeljeni.

Kažu da im nije bilo prijatno kada su počela miniranja, a zemlja se tresla.

„U prvo vreme nije bilo sirena koje bi upozorile na miniranja, ali se situacija promenila“, rekla nam je jedna Majdanpečanka.

Tokom nekoliko sati boravka u Majdanpeku sirene su se oglasile bar tri puta, a zemlja zatresla od detonacija.

„To se ravna stena sa strane Severnog revira, daleko je to od grada“, smirivali su inženjeri.

Iako se činilo blizu, Majdanpečani ne reaguju. Kažu da su već navikli i čekaju da se ispuni obećanje da će uskoro prestati „zemljotresi“ i da će Ziđin ispuniti najavljeno formiranje „zelenog rudnika“.

Rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine kompanije Ziđin Sandra Barbulović govorila je o projektima ozelenjavanja rudnika, navodeći primer brda Koma u rudničkom okruženju, koje je ozelenjeno.

„Kompanija prati put zelenog razvoja i u skladu sa tim uloženo je više od dva miliona evra. Ozelenjeno je više od 55 hektara, od čega 50 zauzima površina jalovine“, rekla je Barbulović.

Dodala je da je do sada u sve ekološke projekte ukupno investirano 18,5 miliona dolara, uključujući i zaštitu vodotokova, vazduha i zemljišta.

U rudniku se stalno kreću cisterne za polivanje puteva i nijedno vozilo ne može izaći iz kruga fabrike ukoliko se prethodno ne opere.

U Ziđinu navode da se ni gram vode ne ispušta u reku Pek.

„Voda je važan resurs i iz tog razloga postoje kilometri cevi koje vodu iz Severnog revira, a koja nije industrijska, vraća u ponovni proces proizvodnje“, objasnili su inženjeri.

Naveli su da je na jalovištu „Valja fundata“ ozelenjeno preko 346.000 kvadrata površine i posađeno 18.500 sadnica.

„Merenja u obližnjem selu Debeli Lug, koje je stalno bilo pod velom prašine sa jalovišta, pokazuju da je prašina gotovo neutralisana“, rekli su stručnjaci Ziđina.

Kao i pre dolaska kineske kompanije kao strateškog partnera i većinskog vlasnika nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, Majdanpečani mahom žive od rudnika.

Gotovo da ne postoji porodica u kojoj najmanje jedan član ne radi u tom rudniku, koji je 2018. godine preuzela kineska kompanija.

Grad, u kome je do 2018. godine živelo, po procenama, tek oko 5.000 ljudi, danas čeka rezultate popisa i veruje se da je taj broj značajno povećan.

Nekoliko puta skočile su i cene nekretnina, a prosek zarada u Majdanpeku danas je više od 100.000 dinara.

Ipak, slažu se meštani, Majdanpek još ne živi onim urbanim tempom kojim je živeo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ali se nadaju daljem unapređenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare