Žig info: Simonovićeva familija i saradnici i dalje uhlebljeni u opštini Grocka

Vesti 31. avg 202114:15 > 15:09 9 komentara
Grocka
N1

U Opštini Grocka zaposleno je najmanje 59 savetnika, a njihove plate se kreću u rasponu od oko 60.000 do 120.000 dinara, pokazuju podaci koje je zvaničnim putem dobio portal Žig info. Urednik tog portala Željko Matorčević za N1 kaže da podaci do kojih su došli pokazuju da je u Grockoj na snazi partijsko zapošljavanje, kao i da su ljudi bivšeg predsednika opštine Dragoljuba Simonovića i dalje uhlebljena u opštinskoj upravi i javnim preduzećima.

Matorčević kaže da je Žig info do većine podataka došao zahvaljujući Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, ali tek nakon intervencije Poverenika.

„Krajem jula Poverenik je naložio Gradskoj opštini Grocka da moraju da nam pošalju tražene podatke. Interesantno da imamo 59 savetnika – što savetnika, što mlađih savetnika, što samostalnih savetnika – koji su raspoređeni po odeljenjima“, objašnjava Matorčević.

Kaže da su sa istraživanjem počeli još krajem prošle godine kako bi dokazali da su porodica i saradnici bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, koji je prvostepeno osuđen kao nalogodavac paljenja kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića, i dalje na opštinskim jaslama.

„I dalje su svi oni koji su bili sa Simonovićem, uhlebljeni. I uža i dalja familija. To je klasično stranačko zapošljavanje. Ne dolaze na posao, a primaju plate“, ističe Matorčević izražavajući sumnju da u opštini Grocka postoji toliko kancelarija da prihvati toliki broj savetnika.

Navodi primer snaje Dragoljuba Simonovića koja je zaposlena u opštinskoj upravi, dok je njena majka zaposlena u vodovodu, a otac angažovan kao savetnik predsednika opštine sa platom od 80.000 dinara

Kaže i da im opština Grocka nije dostavila sve podatke, jer je redakcija Žig infa, zahvaljujući „insajderima“, došla do ugovora o još 18 savetnika zaposlenih u opštini.

Žig info je objavio i da je jedna od angažovanih savetnica i novinarka Pinka Gordana Uzelac, što je opština Grocka u međuvremenu demantovala.

„Jedino što je tačno u njihovom saopštenju je da ona nikada nije viđena u Grockoj“, kaže Matorčević i podseća da je Žig info objavio ugovor sa Gordanom Uzelac, sa pečatom opštine Grocka, koji je potpisan 3. decembra 2020. godine.

„Da bismo došli do tačnih podataka išli smo i obilaznim putem i pomoću Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, imamo još dva, tri dokumenta gde je Gradska opština Grocka stavila pečat i potpis, i gde se kaže da je Goca Uzelac komunikolog, savetnik za medije predsednika opštine“, ukazuje on.

Na pitanje kako onda tumači demanti opštine, Matorčević podseća na anegdotu sa jednog od suđenja novinarima Žig infa po tužbi Dragoljuba Simonovića, na kojem je bivši predsednik opštine rekao: „Pa, ja sam funkcioner, meni treba da se veruje!“

„E, tako oni tako funkcionišu“, konstatuje urednik Žig infa i upozorava da opštinska vlast targetira taj portal i da se, imajući u vidu ranije događaje, članovi redakcije ne osećaju bezbedno.

Gostovanje Željka Matorčevića možete pogledati u snimku emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare