Žigmanov: Brže obezbeđivanje ličnih dokumenata za beskućnike

Vesti 20. feb 202311:452 komentara
N1

Ministar za manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov najavio je niz aktivnosti usmerenih ka bržem obezbeđivanju lilčnih dokumenata za beskućnike.

On je, uoči dijaloga „Beskućništvo – rešavanje pitanja ličnih dokumenata na putu ka društvenoj uključenosti“, rekao novinarima da je taj problem prepoznat zahvaljujući nevladinim organizacijama i pojedinim medijima.

Žigmanov je dodao je da je to pitanje „relativno dugo“ bilo na margini počevši od toga i da se, kako je kazao, nije ni prepoznavalo kao problem.

„Zahvaljujući aktivnostima nevladinih organizacija, pojedinih medija, gradskih sekretarijata… došli smo do toga da priznajemo da problem postoji i videćemo šta se i na koji način može ubrzati za dobijanje ličnih dokumenata kao osnovna pretpostavka za upražnjavanje drugih prava“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, cilj ; je da se taj problem za beskućnike sistemski reši.

Kazao je, uoči početka društvenog dijaloga na temu beskućništvo, koji je organizovan na Svetski dan socijalne pravde, da je Gradski sekretarijat za socijalnu zaštitu Beograda učinio nekoliko bitnih iskoraka u rešavanju problema te marginalne društven grupe.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić je kazala da se Grad trudi da vodi odgovornu i politiku „brige o ljudima“.

„Što se tiče dokumenata to jeste prvi korak ka ostvarivanju svih ostalih prava iz socijalne zaštite… i Grad je na tom polju pionir jer je predviđeno da snosni sve troškove za one koji vade dokumenta“, rekla je ona.

Kazala je da nema podataka o broju osoba bez ličnih dokumenata u Beogradu, te dodala da po podacima Gradskog centra za socijalni rad, na godišnjem nivou oko 150 ljudi ostvari pomoć u vidu pribavljanja dokumenata.

Jedan od beskućnika, Sava Bimbašić, kazao je da je rešio problem dokumenata i da pomaže i drugima da to urade.

Upozorio je da kada neko od beskućnika dođe kod nadležnih da im se reši problem onda „ništa ne može“ ali da, kako je kazao, kada dođu sa predstavnicima neke nevladine organizacije, onda je drugačije.

Komentari

Vaš komentar