Žigmanov osudio otvaranje kancelarije „Fondacije kapetan Dragan“ u Subotici

Vesti 20. avg 202116:11 komentara
N1

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov osudio je otvaranje kancelarije „Fondacije kapetan Dragan“ u Subotici, koju vodi u Hrvatskoj osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, i konstatovao da je u Srbiji na delu rehabilitacija i relativizacija kazni ratnih zločinaca.

Kancelarija je otvorena u centru Subotice, nepunih godinu dana nakon formiranja ogranka „Fondacije“, s ciljem da, kako je navedeno, „pomogne Srbima koji su nepravedno osuđeni i služe zatvorske kazne u zemljama regije“, pa i u Hrvatskoj.

„Kancelaruija Dragana Vasiljkovića u centru Subotice! Je li onima koji su osuđeni za ratne zločine dopušteno javno da deluju?“, upitao je na Tviteru Žigmanov.

U izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini rekao je da je zbog toga zabrinut, ali ne i iznenađen.

„Registrujemo rast aktivnosti osuđenih za ratne zločine, relativizaciju njihovih kazni, rehabilitaciju u javnosti i uticaj na kreiranje javnog mnenja! Zbog tih procesa, koji su snažni i ne nailaze na osudu vladajućih struktura, nedavno je reagovala i Evropska komisija i SAD“, naveo je čelnik DSHV-a.

Dodao je da brine što „te i takve aktivnosti, a usmerene protiv Hrvata“, za svoja mesta imaju Hrtkovce, Suboticu …, referirajući se na činjenicu da je haški osuđenik Vojislav Šešelj u Hrtkovcima kupio kuću i otvorio stranačke prostorije Srpske radikalne stranke.

Subotica je političko, obrazovno i kulturno središte Hrvata u Srbiji, a sremsko mesto Hrtkovci sinonim za početak progona Hrvata iz Vojvodine početkom devedesetih.

Dragan Vasiljković, u Srbiji poznat kao kapetan Dragan, povodom otvorenja ogranka u Subotici, rekao je da su u hrvatskim zatvorima desetine Srba „koji su osuđeni samo zato što su Srbi“.

Vasiljković je izašao iz hrvatskog zatvora 28. marta 2020. nakon 13 i po godina i proteran je iz zemlje.

Povezano:

Nedugo posle povratka u Srbiju politički se aktivirao i učestvovao u parlamentarnim izborima.

Deo javnosti osudio je njegove istupe i delovanje jer je među ostalim tražio oslobađanje iz zatvora odgovorne za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

To što Vasiljković hvali dvojicu najodgovornijih za taj zločin nije ništa čudno, izjavio je potpredsednik u prvoj Vladi Zorana Đinđića Žarko Korać.

„Kada samo pogledate biografiju Vasiljkovića, to prilično sve objašnjava. A to što ga mediji nekritički promovišu, to je sramota za Srbiju“, rekao je Korać.