Žigmanov: Srbima i drugim manjinama na Kosovu ugrožena ljudska prava

Vesti 10. maj 202316:22 25 komentara
tomislav žigmanov
N1

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov kazao je u Savetu za ljudska prava UN da su Srbi i drugi pripadnici nealbanskih zajednica suočeni sa brojnim problemima i izazovima na polju poštovanja ljudskih i manjinskih prava u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, navedeno je u saopštenju.

„Srbija je do sada, od osam ugovornih tela Ujedinjenih nacija zatražila da UNMIK izvesti o primeni standarda iz važećih konvencija na teritoriji AP Kosovo i Metohija“, istakao je Žigmanov, koji je i pozvao Savet za ljudska prava da izvrši uvid u stanje ljudskih prava na toj teritoriji.

Žigmanov, na čelu delegacije koja je predstavila nacionalni izveštaj za četvrti ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda, izvestio je i o daljim naporima Srbije u vezi sa unapređenjem vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao i doslednosti u poštovanju zagarantovanih sloboda izražavanja i slobode medija, te daljim ostvarivanjem ciljeva održivog razvoja.

Za današnji dijalog sa Delegacijom Republike Srbije prijavila se 101 zemalja članica UN, koje su postavljale pitanja i davale preporuke tokom sednice posvećene razmatranju Izveštaja Republike Srbije kao članice UN.

Preporuke država članice UN su se, između ostalog, odnosile na teme kao što su: zaštita od nasilja u partnerskim odnosima i porodici, prava deteta, rodna ravnopravnost, zaštita posebnih osetljivih društvenih grupa kao što je LGBT, osoba sa invaliditetom, migranata, unapređenje položaja nacionalnih manjina sa naglaskom na romsku nacionalnu manjinu, sloboda izražavanja i medija i borba protiv svih oblika govora mržnje i drugo.

Tokom sutrašnjeg dana delegacija Srbije izjasniće se o dobijenim preporukama.

Na poziv Žigmanova, na današnjem skupu je minutom ćutanja odata pošta žrtvama dva masovna ubistva u Srbiji 3. i 4. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare