Žigmanov: Susret Vučića i Plenkovića pomera odnose iz ćorsokaka

Vesti 20. jan 202311:583 komentara
tomislav žigmanov
Izvor: N1

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji su obojica ocenila pozitivnim, snažna je garancija da će se međudržavni odnosi, koji su nekoliko godina unazad bili u "ćorsokaku", ponovno vratiti u prostor institucionalnih okvira komunikacije i isto takve saradnje, istakao je predsednik Demokratskog saveza Hrvata Tomislav Žigmanov.

U saopštenju DSHV, čiji je potpisnik Žigmanov, koji je i ministar za ljudska i manjinska prava, dodaje se da je ta stranka „s radošću“ primila informaciju o sastanku jer je reč o prvom susretu „na vrhu“ nakon više od četiri godine.

„DSHV su, kao političku organizaciju hrvatske zajednice u Srbiji, posebno ohrabrili sadržaji poruka koje smo imali priliku čuti od državnih prvaka dveju susednih država – o važnosti bilateralnih odnosa, politike dijaloga, potrebe za smirivanjem tenzija te svest o potrebi dodatnih napora u rešavanju otvorenih pitanja izmedju Srbije i Hrvatske“, dodaje Žigmanov.

Pročitajte još

Iz DSHV poručuju da su svesni da su i oni, zajedno sa svojim političkim partnerima iz Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske, dali veliki doprinos u „otopljavanju“ odnosa između dve države.

„S ponosom ćemo ponovno istaći da su predsednici dveju manjinskih stranaka, Milorad Pupovac i ja, bili ključni posrednici da se dogodi susret izmedju dvojice ministara spoljnih poslova – Ivice Dačića i Gordana Grlića Radmana u Zagrebu 6. januara ove godine“, podsetio je Žigmanov.

Dodao je i da će DSHV, kako je istaknuto, „veran sopstvenom političkom programu“, i dalje nastaviti da daju svoj doprinos pozitivim procesima u odnosima između, „ne samo dveju država, nego i dvaju naroda“.

Očekuje i da će Subotica, kao grad susreta Hrvata i Srba, ostati i dalje važno mesto u odnosima dve nacije, kao i da će se to potvrditi već u subotu, 28. januara, kada bunjevački Hrvati organizuju tradicionalnu manifestaciju „Veliko prelo“.

Komentari

Vaš komentar