Žiofre: Čekamo konačni izveštaj ODIHR-a, Vlada Srbije da ispuni sve preporuke

Vesti 21. feb 202414:55 6 komentara
EMANUELE ŽIOFRE
Tanjug/Strahinja Aćimović

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je, povodom rezolucije Evropskog parlamenta kojom se traži međunarodna istraga decembarskih izbora, da se čeka konačni izveštaj misije ODIHR za posmatranje izbora, kako bi se potom ohrabrila Vlada Srbije da ispuni sve njihove preporuke.

Žiofre je, odgovarajući na pitanje novinara u Lomnici, u opštini Despotovac, prilikom uručivanja donacije IT opreme lokalnoj školi, rekao da je cilj da se ojača izborni proces, i da se nakon što izveštaj ODIHR bude objavljen, ohrabri Vlada Srbije „da prati preporuke“ tog tela.

„Mi smo nakon izbora pozvali da se ozbiljno preispitaju sve tvrdnje o neregularnosti, i isticali da je neophodno da postoji snažan izborni okvir, kao i da se sve slabosti koje je zabeležila ta misija – otklone. Željno iščekujemo izveštaj ODIHR koji bi uskoro trebalo da bude objavljen, i da ohrabrimo vladu da što pre sprovede preporuke iz tog izveštaja“, rekao je Žiofre.

Istakao je da je ODIHR institucija koja je specijalizovana „ne samo za posmatranje, već i za ocenu izbora i pružanju podrške“.

„Mi svakako pružamo podršku da se realizuju sve preporuke, ne samo u Srbiji nego i u čitavom regionu“, zaključio je Žiofre.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare