Žiofre: Izuzetak odobren da bi se obezbedilo snabdevanje Srbije naftom i gasom

Vesti 09. apr 202215:14 4 komentara
N1/arhiva

Energetska bezbednost partnera je veoma važna za EU i zato je odobreno da se zaštiti uvoz nafte i gasa za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i poručio da Unija očekuje brzo i potpuno usklađivanje regiona sa restriktivnim merama EU koje se odnose na ruski napad na Ukrajinu.

Žiofre je, u pisanom odgovoru na pitanje FoNeta, podsetio da je EU u petak usvojila peti paket sankcija Rusiji zbog vojne agresije na Rusiju, ali je u isto vreme odobrila izuzetke sa svoje evropske susede, uključujući Srbiju, kako bi obezbedilo njihovo sigurno snabdevanje naftom i gasom.

Povezane vesti

„Najnovije sankcije usvojene su posle zločina koje su počinile ruske oružane snage u Buči i mestima pod ruskom okupacijom. Cilj sankcija je da se zaustavi nepromišljeno, nečovečno i agresivno ponašanje ruskih trupa i jasno stavi do znanja donosiocima odluka u Kremlju da njihova nelegalna agresija ima visoku cenu“, predočio je Žiofre.

Energetska bezbednost partnera je od velikog značaja za EU, dodao je on, zbog čega je EU usvojila izuzetke, odobravajući da se obave neophodne transakcije da bi se obezbedio uvoz gasa i nafte za evropske susede, uključujući Srbiju, druge partnere na Zapadnom Balkanu, zemlje evropskog ekonomskog prostora i Švajcarsku.

Paralelno, pojačali smo podršku u sektoru energetike, obezbeđujući finansiranje investicija u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, izgradnju i obnovu transbalkanskog energetskog koridora, da bismo smanjili zavisnost od fosilnih goriva, ali i pristup energiji iz različitih izvora.

„Početak izgradnje na gasnom interkonektoru Srbija – Bugarska u januaru 2022. godine, za šta je EU obezbedila skoro 50 miliona evra u vidu granta, važan je zajednički korak EU i Srbije ka diversifikovanju nabavke gasa za Srbiju“, istakao je Žiofre.

U bliskoj saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice, prati se situacija sa cenom gasa i sigurnost u nabavci dovoljne količine gasa za region.

Prošle nedelje, podsetio je Žiofre, Savet EU je doneo odluku da Srbiji i partnerima na Zapadnom Balkanu odobri da se pridruže zajedničkoj budućoj nabavci gasa za EU, posebno LNG, kako bi se smanjila zavisnost evropskih zemalja od ruskog gasa, u duhu solidarnosti i koristi od boljih uslova kada se to čini zajednički.

„To su sve konkretne akcije koje demonstriraju solidarnost EU sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu, kao bi se umanjile posledice rata na njihove ekonomije i društva“, naglasio je Žiofre.

Istovremeno, EU očekuje brzo i potpuno usklađivanje svih zemalja regiona sa restriktivnim merama EU, uključujući i one koje se tiču ruskog vojnog napada na Ukrajinu i destabilizujućih akcija izvan Ukrajine, zaključio je Žiofre.

Sve vesti u vezi sa Ukrajinom čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT u UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare