Žiofre na sastanku s patrijarhom izrazio žaljenje zbog dezinformacija o Ukrajini

Vesti 15. mar 202218:07 7 komentara
N1/arhiva

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izrazio je na sastanku sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem u Beogradu, žaljenje što pojedini mediji plasiraju različite dezinformacije u vezi sa sukobima u Ukrajini.

Na sastanku u Patrijaršijskom dvoru, Žiofre je rekao da su te dezinformacije opasne i da mogu dovesti do novih konflikata, saopštila je SPC.

Otvoren i iskren razgovor Žiofrea i patrijarha SPC ticao se aktuelne krize koja potresa pre svega evropski kontinent i evropske narode, ali i čitav svet, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili, kako se navodi, da crkve i verske zajednice i njihovi predvodnici danas mogu da imaju blagotvornu ulogu, jer se zalažu za mir, dijalog, toleranciju i da imaju mogućnost da doprinesu prevazilaženju velikih problema sa kojima se suočava današnja Evropa.

Patrijarh Porfirije je kazao da se SPC „ne prepoznaje u kvalifikacijama iznetim“ u prošlonedeljnoj Rezoluciji Evropskog parlamenta, „zbog toga što ne odgovaraju stvarnosti“, piše u saopštenju.

Evropski parlament je prošle nedelje rezolucijom osudio napore Rusije da iskoristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu „u cilju rasplamsavanja sukoba i podele zajednica“, i izrazio zabrinutost zbog „pokušaja pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose između države i crkve“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare