Žiofre: Srbija dragocen partner EU u oblasti bezbednosne i odbrambene politike

Vesti 19. nov 202123:10 > 23:19 komentara
Fonet/Zoran Mrđa

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da je Srbija duže vreme veoma dragocen partner Unije u oblasti bezbednosne i odbrambene politike.

Na promociji rezultata projekta Jačanje kapaciteta Srbije u oblasti razminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava, Žiofre je rekao da je danas važan dan za EU jer slavi tešnje veze sa Srbijom u vojnim aktivnostima u humanitarne svrhe.

„Ovim projektom postižemo dve stvari. Podižemo kapacitete za razminiranje i postižemo da budu uskladjeni sa medjunarodnim standardima, a sa druge strane jačamo efikasnu saradnju Srbije i EU u oblasti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike“, kazao je Žiofre u Grockoj, u prostorijama Centra za razminiranje Srbije.

Naveo je da pitanja odbrane i bezbednosti postaju sve važnija u kontekstu procesa proširenja, jer se svet neprestano menja.

Žiofre je rekao da EU ne dovodi u pitanje suverene odluke svojih partnera, kao što je odluka Srbije da bude vojno neutralna i dodao da Unija želi da bude politički bliža Srbiji.

„Srbija je donela važan politički izbor da se pridruži Uniji. Želimo da joj pomognemo da usvoji evropske vrednosti i principe. Radujemo se intenziviranju tog procesa i uskladjivanju spoljne politike Srbije sa našom. Srbija i EU dele istu istoriju i kulturu, a verujemo i istu budućnost. Želimo da Srbija bude deo evropske porodice, mislimo da nema alternative procesu proširenja“, naveo je Žiofre.

Pomoćnik ministra odbrane Srbije Predrag Bandić ukazao je na značaj projekta, rekavši da je prostor Srbije „značajno kontaminiran“ neeksplodiranim ubojnim sredstvima iz različitih istorijskih perioda i da to utiče na bezbednost i zdravlje ljudi i ograničava mogućnost kretanja i ekonomskog razvoja.

„Ovo je podrška višem nivou osposobljavanja deminera. Ova obuka je izuzetno značajna i mi zahvaljujemo EU koja je, nakon pomoći u vreme poplava i pandemije, sada podržala napore Srbije da izgradi kapacitete i u ovom domenu“, kazao je Bandić.

Deset instruktora za sprovođenje obuke u oblasti uklanjanja eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava, iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Centra za razminiranje, danas je dobilo medjunarodno priznate sertifikate, koje su im uručili Žofre i Bandić.

Obuka instruktora je deo projekta Jačanje kapaciteta Srbije u oblasti razminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava, čija je vrednost oko 600.000 evra.

Projekat se realizuje u okviru saradnje Centra za razminiranje sa Ministarstvom odbrane, uz finansijsku podršku Delegacije EU u Beogradu, i doprinosi jačanju kapaciteta Srbije u oblasti humanitarnog razminiranja i protivminske delatnosti.

Prisutni na dodeli sertifikata imali su priliku da vide i pokaznu vežbu razminiranja.