Žiofre: Srbija preduzela brojne korake o usklađivanju sa merama EU prema Rusiji

Vesti 14. apr 202211:44 > 14:11 1 komentar

Zemlje kandidati imaju obavezu da se postepeno usklađuju sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije i brojni su koraci koje je Srbija preduzela u međunarodnim forumima kada je reč o usklađivanju sa merama Unije prema ruskoj invaziji u Ukrajini, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Žiofre je na konferenciji u ambasadi Francuske istakao da se agresiji Rusije ne vidi kraj, da se možda u Briselu i sada razmatra donošenje novih sankcija, a da bi partneri u Uniji želeli da u tome vide i Srbiju, koja je važan partner i sa čijim vlastima su u stalnom dijalogu.

Povezane vesti

Srbija je preduzela brojne korake u međunarodnim forumima, Ujedinjenim nacijama, UNESKO i drugo, podsećajući da se zvanični Beograd uskladio sa merama 2014. godine posle anekcije Krima, rekao je Žiofre.

On je istakao da EU koristi 40 odsto gasa iz Rusije i cilj je da se ona i njeni susedi zaštite od efekata sankcija prema Rusiji u oblasti energenata.

Unija je revidirala svoja pravila kako bi partnerske zemlje, među kojima su Srbija, Zapadni Balkan, Švajcarska i Norveška bile izuzete iz posledica sankcija, podsetio je Žiofre i naveo da se u Srbiji to odnosi na NIS, dok je potom kreirana platforma za zajedničku kupovinu gasa.

Na pitanje o nabavci oružja iz Kine, koje je proteklog vikenda stiglo u Srbiji, Žiofre je rekao da svaka vlada odlučuje o tome, a da je Srbija vredan partner EU u mirovnim misijama, pre svega u Somaliji, a posebno je važan njen medicinski deo.

On je ponovio da je Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU u obavezi da se postepeno usklađuje sa merama koje EU usvaja, a u protekla dva meseca je značajan broj mera i sankcija koje je Unija usvojila.

Pre dva dana Srbija se usaglasila sa sankcijama koje su uvedene Belorusiji. Nema fiksiranih rokova, već očekivanja da će se to dogoditi, rekao je Žiofre odgovarajući na pitanje da li će se retorika sa „Srbija bi trebalo da se promeni u Srbija bi morala da se uskladi sa sankcijama“.

Ambasador Francuske: Svesni smo činjenice da je situacija u Ukrajini izazov za Srbiju

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar rekao je da je svestan činjenice da je situacija u Ukrajini i Evropi izazov za Srbiju.

Srbija je zemlja kandidat, želi da se priključi EU i to znači određene obaveze i očekivanja. Možemo da shvatimo ranjivost koja se iskazuje, rekao je Košar, koji je predočio da ga zabrinjavaju poruke u medijskom okruženju.

Košar je naveo da su za njega šokantni sadržaji u medijima koje podstiče ruska propaganda, jer smatra da ono što se događa u Ukrajini, rat, stradanje ovde ljudi ne razumeju u potpunosti.

Kao da nije objašnjeno u medijima na pravi način šta se događa i to nije samo možda na vlastima, već i nama, međunarodnim partnerima da objasnimo da to što se događa nije neka zavera sa Zapada, već kršenje ljudskih prava i humanitarnog prava, naglasio je Košar.

Košar je, govoreći o sankcijama Rusiji, istakao da je EU najveći trgovinski partner te zemlje i da su sankcije uvedene sa ciljem da bi trošak ratovanja za Moskvu postao nepodnošljiv, kako bi ona prekinula sukob.

Sankcije nisu usmerene na sektor poljoprivrede i zdravstva u Rusiji, dodao je on i istakao da su sankcije do sada nanele težak udaraca ruskoj privredi.

Žiofre je dodao da je ukrajinska kriza, u smislu broja izbeglica i interno raseljenih lica, najteža od Drugog svetkog rata.

Košar i Žiofre su na zajedničkoj konferenciji, na kojoj je predstavljen Strateški kompas EU za bezbednost i odbranu, predstavili najvažnije segmente tog dokumenta, koji se bazira na četiri stuba – delovanje, zaštita evropskih građana, investicije i saradnja sa partnerima.

Rad na dokumentu, kako u naveli, počeo je još u martu 2020. godine, ne radi se o evropskoj vojsci, ali iako svaka zemlja ima svoje različitosti, zajednički su ciljevi kada je reč o odbrani i sigurnosti.

Više u ratu u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare