Žiofre: Zaštita životne sredine obezbeđuje građanima kvalitetniji život

Vesti 09. dec 202219:48 5 komentara
N1

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žiofre kazao je da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta Evropske unije jer obezbeđuje građanima kvalitetniji život, a tome doprinosi fabrika za reciklažu u Subotici.

Pročitajte još:

Nakon obilaska Regionalne deponije i fabrike za reciklažu i upravljanje otpadom u okolini Subotice, Žiofre je rekao novinarima da je tema njegove današnje posete životna sredina i njena zaštita.

„Zaštita životne sredine predstavlja jedan od naših prioriteta EU, sve zarad toga da obezbedimo bolje okruženje za živote ljudi. U tom kontekstu, upravljanje otpadom je veoma važno i EU je u partnerstvu sa ministarstvom za zaštitu životne sredine i gradom Suboticom zajedno radila na izgradnji ovog postrojenja“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, od 24 miliona evra, kolika je vrednost projekta, 20 miliona je donacija Evropske unije, a postrojenje može da opsluži oko 250.000 ljudi.

U okolini Subotice, Žiofre je posetio gazdinstvo Slavka Vukova, kome je EU donirala 88.400 evra pomoći za kupovinu poljoprivrednih mašina.

Šef delegacije EU prisustvovao uručenju stanova izbegličkim porodicama u okviru Regionalnog stambenog programa.

Kako je naveo, 44 porodice kojima su uručeni ključevi, propatile su u ratnim devedesetim godinama i sad su „konačno doživele trenutak kada će moći da imaju bolji život“.

„Evropska unija, sa svojim partnerima, vredno je radila na tome da se zbrinu mnoge porodice. Za to je izdvojeno 196 miliona evra, kako bi se izgradili stambeni objekti“, rekao je Žiofre.

On je kazao da je do sada obezbedjeno 6.600 stambenih jedinica, a ukupni cilj jeste 7.548.

Komesarka za izbeglice Nataša Stanisavljević izjavila je da će do kraja godine još 50 porodica dobiti svoje domove.

Površina zgrade, u kojoj se nalaze stanovi, jeste 2.947 metara kvadratnih a vrednost radova iznosila je 1,2 miliona evra.

Gradnja je trajala oko godinu dana, a upotrebna dozvola izdata je 10. oktobra 2022. godine.

Žiofre je posetio i Sentu, gde se sastao sa predsednikom te opštine, i naveo da mu je predočio svoje uverenje da će Srbija postati članica EU što je ocenio kao posebno važno za ljude iz tog dela države, blizu granice.

On je podsetio na odluku sa samita u Tirani o smanjenju cena rominga, za koju je rekao da će uticati na gradjane iz Sente – jer žive blizu granice i često iz privatnih ili poslovnih razloga putuju u zemlje EU.

„Ta odluka je pokazatelj da je EU već došla u Zapadni Balkan, kao što Zapadni Balkan ide u Evropu“, rekao je Žiofre.

Žiofre je posetio Zavod za kulturu Vojvodjanskih Mađara u Senti, kao i stonoteniski klub.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare