Žive usred gradilišta autoputa – meštani iz sela Markovica „zaratili“ sa državom

Vesti 22. feb 202318:08 6 komentara

Nekoliko meštana u selu Markovica kod Lučana, odlučili su da se ne isele iz svojih domova zbog gradnje auto puta Preljina – Požega, jer im je kako smatraju ponuđena niska cena za kuće i zemlju. Zato su odlučili da do okončanja sudskih procesa ostanu u svojim domovima. Danas žive na gradilištu.

Pre tačno godinu dana, meštani su u pismima koja su poslali nadležnima, naveli da je „nedopustivo da se u 21. veku zemlja otima ljudima kako se to čini na prostorima Čačka i Lučana po bagatelnim cenama, a da svako ko pokuša da ostvari svoja prava i dobije adekvatnu cenu za zemlju, pred sudom mora da prođe golgotu i maltretiranje“.

Povezane vesti

U međuvremenu, radovi na ovom delu auto puta nikada nisu bili stopirani, jer se upravo na tom mestu gradi tunel Laz, najbitnija deonica ovog puta.

Zato je sada nekoliko kuća i porodica koje u njima žive, bukvalno usred gradilišta.

„Situacija je veoma nezgodna. Ujutru kako ustanem, gledam u ove iskopine koje se nalaze sa jedne i druge strane kuće. Kao da se nalazim na pustom ostrvu. Jedino mi je ostalo čitavo dvorište, u koje mogu da izađem. Sve ostalo je razrovljeno“, kaže Radovan Obrenović iz sela Markovica.

Meštani kažu da su odlučni i da se neće pomerati iz svojih kuća, dok se kompletno suđenje ne završi i ne isplati novac za zemlju i objekte.

„Mislim da država nije odradila posao kako treba. Eksproprijacija je trebalo da bude završena pre bilo kakvog početka radova. Sada smo dovedeni pred svršen čin. Da nas neko obilazi ili da nam sa mašinama potkopava imanja. U jednom momentu može doći do klizišta i rušenja kuća. Ne znam šta može sve da se desi“, kaže Obrenović.

Meštani Markovice ali i ostalih sela između Čačka i Lučana, ranije su više puta protestovali i blokirali puteve zato što im je za zemlju koja im je eksproprisana za izgradnju autoputa ponuđena cena kojom nisu zadovoljni i koja je prema njihovoj oceni višestruko niža od realne.

Na gradilištu, više od godinu dana živi petnaestak meštana sela Markovica. Kao trajna eksproprijacija, meštanima su odavno uzeti hektari livada i obradivog zemljišta. Sudski procesi nisu okončani, meštanima je preostalo da u ono što su nekada bile livade i obradiva zemlja, sada gledaju u gradilište.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare