Živim zidom „solidarnosti i otpora“ građani protiv izgradnje Novog Sada na vodi

Vesti 14. sep 202119:43 21 komentara

U Novom Sadu, na Šodrošu ,održan je protestni skup „Vidi, Gari, čekamo te!!!“, na kojem je simbolično formiran živi zid odbrane od ekocida, u organizaciji pojedinaca, udruženja i organizacija koji zajedno čine grupu „Vidi, Gari, ne može!“.

Povezane vesti

Kako su objasnili organizatori skupa, ovo nije bio performans, nego poruka nadležnima, da će ukoliko za toi bude potrebno, Šodroš i Dunavac braniti svojim telima.

„Mi se suočavamo ovde sa potencijalnim kriminalom i korupcijom koja ima nameru da ugrozi bezbednost građana Novog Sada, kao i da se napravi urbicid i ekocid. Sa njima se mora voditi ozbiljna borba“, rekla je Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine.

Na početku skupa prikazan je kratki film u kome su prikazane sve aktivnosti koje je inicijativa „Vidi, Gari, ne može“, organizovala u proteklih godinu dana, a okupljenima se obratilo više aktivista i organizatora protestnih skupova u poslednjih 12 meseci, kao i javne ličnosti iz drugih vojvođanskih mesta i Beograda koji su, kako su rekli, „prepoznali zbog čega je važno sprečiti projekat kolokvijalno nazvan ‘Novi Sad na vodi’.

„Ono što mene sve vreme muči je kakav je to um došao na ideju da uništi ovako divnu prirodu i da tu posadi zgradurine. To je nešto što je meni potpuno neshvatljivo. I verujem zaista da angažmanom građana tako nešto mora da se spreči“, izjavio je novinar Vukašin Obradović.

Podsetimo, o projektu „Novi Sad na vodi“ se za sada zna vrlo malo. Više puta smo od zvaničnika čuli da se planira uređenje i urbanizacija Šodroša, Ribarca i Kameničke ade koji su sada zelena oaza Novog Sada.

Poznati su i planovi kompanije Galez da na prostoru nekadašnjeg brodogradilišta podigne moderan stambeno poslovni kompleks, za šta u ovom momentu ne postoje zakonski uslovi, budući da je reč o zemljištu u koritu Dunava, odnosno nije reč o građevinskom već o vodnom zemljištu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare