„Živiš, Bleki“: U Novom Sadu obeleženo godinu dana od ubistva uličnog svirača

Vesti 09. feb 202321:00 0 komentara
Ksenija Pavkov

Oko 50 građana okupilo se u centru Novog Sada da obeleži godišnjicu ubistva uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija.

U centru grada, u Katoličkoj porti, građani su držali transparente „Živiš, Bleki“, kao i tekstove njegovih pesama.

Pročitajte još:

Predstavnica novoosnovanog građanskog pokreta Bravo! Aleksandra Mirimanov kazala je okupljenima da koristi ovu priliku da skrenu pažnju institucija na problem sistemske nebrige o beskućnicima.

„Ovde smo na ulici a zapravo bi o ovim temama trebalo da se govori i u okviru institucija koje ujedno pozivamo na podeljenu odgovornost a tu posebno mislimo na obrazovne institucije i institucije kulture jer bi trebalo da nam je u zajedničkom interesu da kreiramo drugačije – solidarno i bezbedno društvo za sve“, rekla je Mirimanov.

Ona je navela da u Novom Sadu trenutno ima oko 1.000 beskućnika, a da sistemska nebriga doprinosi njihovoj nevidljivosti i normalizaciji nasilja prema njima.

„Za kraj ću citirati našeg sugrađanina: ‘Svi smo mi Bleki, za 10, 20 godina. Kad budemo i mi na ulici, bez posla, krova nad glavom, pored ovakve vlasti, banaka, izvrsitelja, inflacije… Šta nas drugo čeka? Najtužnije što to ne vidimo i mislimo – neće to nas!'“, navela je.

Nakon obraćanja, okupljeni su zajedno otpevali pesmu Vojvođanskog bluz benda „Neko kao ti“, u čijoj je kreaciji učestvovao i Kristijan Kostić Bleki.

Uličnog svirača ubio je Žarko Riđički (21), koji je za taj zločin osuđen na 18 godina zatvora.

Novoosnovani građanski pokret Bravo pokrenuo je inicijativu za podizanje spomen-obeležja u obliku klupe, u znak sećanja na ubijenog uličnog svirača

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!