Živković: Drugi krug za Vučića će biti ono što je za Miloševića bio 5. oktobar

Vesti 20. jan 202218:03 > 18:05 48 komentara
N1

Osnivač Nove stranke i nekadašnji premijer Srbije Zoran Živković kaže za N1 da je DOS 2000. godine pobedio režim Miloševića, a da je taj režim bio gori nego ovaj. "Mi smo tada uspeli, kad je mobilni bio kao mercedes, nije bilo slobodnih medija, društvenih mreža, sada možemo sigurno (da pobedimo) na beogradskim izborima ako opozicija izađe zajedno. Predlažem koaliciju 'Zajedno!'. Ako se nađe ozbiljan kandidat za predsedničke izbore sigurno ulazimo u drugi krug, a drugi krug za Vučića će biti kao za Miloševića 5. oktobar", rekao je on.

Dodaje da opozicija do pobede može doći samo ujedinjena.

„Onaj ko ne odgovori pozitivno ne bi mogao da se nazove opozicijom, dao sam način kako da se zadovolji sujeta. Moramo da dođemo do zajedničke liste, to je odgovornost političara koji predvode stranke, to je posao i građana – građani vrše pritisak na političare da rade svoj posao. Nema mesta za Čedu, Čanka, onih što su pili vino sa Vučićem, referendum je pokazao da smo izgubili za dlaku, zamislite da je tu učestvovala opozicija koja je bojkotovala, zamislite to“, kaže Živković i dodaje da ne razume zašto su neki pozvali na bojkot.

„Ne mogu da shvatim, možda iz najboljih namera, ali i dalje je pogrešno. Imali smo bojkot izbora, nismo dobili ništa, ne sumnjam u dobre namere ali ‘ajde da prestanemo sa greškama iz najboljih namera. Treba verovati nama ‘matorima’, možemo da se hvalimo da smo pobedili Slobodana Miloševića. Imamo novi meč, ja neću biti kandidat ni za šta, biću kontrolor, bio sam i na referendumu, bio sam i 2000. godine predsednik biračkog odbora“, rekao je bivši premijer Srbije.

Navodi da DOS imao dogovor Đinđića i Koštunice, da je saradnik bio Čović i da je i tada bilo i desničara i rusofila.

„Shvatili smo da postoji zlo, ne omikorn već najgora korona. Ima vremena, birači su svesni o politici tek kad se raspišu izbori, ako se opozicija dogovori do kraja januara ili prvih dana februara ostaće dovoljno vremena da se promoviše predsednički kandidat i to je dovoljno vremena, 1996. godine mobilni telefon je bio čudo, društvene mreže nisu postojale, okolnosti su bile drugačije. Sa iskustvom devedesetih pitanje je kada će da sklizne. Vučić je bio ministar informisanja, Dačić i Vulin su kupovali burek Miloševićevoj ženi“, kazao je Živković.

Živković kaže da je sednica Vlade o Rio Tintu pokazatelj kako neko može brzo da se opameti.

„Do pre 15 dana Rio Tinto je bio naša budućnost. Predizborna šarada vlasti, kao poslušaće narod, a ako pobede da bude ‘čekaj čekaj, da vratimo priču’, Ne treba im verovati, lažu čim zinu, treba ih pobediti na izborima, moguće da litijum može da se eksploatiše na normalan način, nadam se da će reći da je mudri predsednik njima mudrima rekao da prekinu sa tim“, rekao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare