Živković o odlaganju serije „Sablja“: Teško da festivali u martu biraju program za septembar te godine

Vesti 23. feb 202418:11 28 komentara

"Najava, pa odlaganje početka emitovanja serije 'Sablja' ima isključivo političku pozadinu", kaže za N1 Zoran Živković, saradnik ubijenog premijera Zorana Đinđića. Novinar Dragan Jovićević je sličnog mišljenja, ali on ostavlja mogućnost i da je u pitanju selekcija za neki festival koji traži ekskluzivnost, odnosno postavlja uslov da serija bude premijerno emitovanja na tom festivalu.

Da li se, zbog čega i ko plaši suočavanja s prošlošću? Nedavno smo naime saznali da serija „Sablja“, čije je emitovanje na RTS-u gromoglasno najavljivano, i koja je imala čak i pretpremijeru u MTS dvorani, neće biti prikazana u subotu, 24. februara.

RTS je objasnio razloge emitovanja serije u novom terminu. Kako su naveli, jedan od najprestižnijih festivala filmskih i serijskih sadržaja razmatra mogućnost da „Sablju“ i priču koja je te 2003. godine potresla Srbiju, ali i čitavu svetsku javnost, uvrsti u svoj program.

Na pitanje da li ima političke pozadine u odluci da se odloži početak emitovanja serije, Živković nema dilemu.

„Samo iz tih razloga je pomereno. Ta priča da se učestvuje na nekom festivalu, ja ne znam, daleko sam od eksperta, ali znate li neki festival TV serija, pobednika festivala TV serija? Kažu da je to dobro za razvoj naše kinematografije. Jedna je kinematografija filma, drugo su serije. Očigledno je da će biti lokalnih izbora u maju ili junu, da će Vučić pokušati da odigra još jednu suludu igru sa ponavljanjem beogradskih izbora, jer je uhvaćen u krađi, i onda je bezveze da se emituje ta serija o Đinđiću“, kazao je Živković u emisiji Dan uživo.

Dodaje i da ne zna kakav je narativ u seriji, ali da je Đinđić sporan kao takav.

„Ja ne znam kakva je serija, da li je kao neke druge serije, da napljuju glavnog junaka, ali generalno, svaka serija o Đinđiću je protiv ovog režima, on je simbol pravih, zdravih protivnika ovog režima, i svaka serija, makar bila i najgora u narativu o njemu, je protiv aktuelnog režima“, naglasio je Živković.

Odluka RTS-a da odloži premijeru serije je, kaže, daleko od profesionalizma.

„Do pre neki dan je bilo – sad ćemo, sad ćemo, a onda sedam dana pre emitovanja kažete da neće. Stvarno je sramota za te ljude sa RTS, da sebi dozvole da rade te stvari koje rade“, rekao je.

Jovićević napominje da postoje festivali TV serija, ali ne isključuje mogućnost svega što je Živković rekao.

„I sam sam sklon u to da poverujem, jer je neverovatno da se poklopi otkazivanje serije sa ovim sto se dešava oko izbora. Ja samo ne bih toliko možda… postoje festivali serija, one su doživele neverovatnu ekspanziju, postale su mnogo gledanije od filmova, sada se i proizvode za te različite platforme. Kan ima svoj serijski program, Venecija ima, u pitanju su festivali velikih kategorija koji drže ekskluzivitet“, naveo je Jovićević.

Živković je dodao: „Ali je teško da u martu biraju program za septembar te iste godine. To je vrlo neuobičajeno. Saopštenje RTS-a kao da je pisano na Pinku“.

Jovićević je ponovio da je odlaganje serije „dosta čudno“, kao i saopštenje RTS-a o tome.

„I zato je izazvalo ovoliku kontroverzu u javnosti. U delu saopštenja, da li je slučajno tako malo nemušto napisano, ne vidimo da je serija selektovana, nego da je uzeta u razmatranje, što znači da će možda biti negde prikazana, na nekom festivalu, a možda i neće, samim tim ne zna se o kom festivalu je reč i koje su regulative u pitanju“, izjavio je.

Prema njegovim rečima, festivali A kategorije drže do ekskluziviteta i on ne oduzima tu mogućnost, da je neki festival postavio uslov u poslednjem trenutku.

„Jer u ovom delu godine se rade te selekcije za te neke centralne festivale, između Kana i Venecije, koji su festivali A kategorije i koji insistiraju da prvi predstave projekte: Iz RTS-a kažu da se razmatra mogućnost da budu negde prikazani, sva ta nagađanja su dovela do ovog nesporazuma, sudeći po silnim komentarima, a u pitanju je serija tako osetljive teme kao što je ubistvo premijera“, naglasio je Jovićević.

Podseća da RTS nije većinski producent.

„Inače, ta nesuglasja se dešavaju kad su u pitanju ti festivalu… Naravno da tome ko je producirao seriju je bitno da ima što bolji međunarodni plasman, posle je serija bolja za prodaju. Čitao sam komenatre, oni su raznoliki, većina sumnja u tu tezu, u verodostojnost tog dela saopštenja. Ali, ima još nešto, postoji u mnogo većim industrijama poput Holivuda, gde se negde to možda namerno uradi, kao marketinški trik“, pojašnjava gost N1.

Kako je rekao, ta neodređenost saopštenja RTS-a u kome se nije reklo o čemu se radi, je upravo i dovela do burnih reakcija.

Na pitanje da li je dovoljna vremenska distanca od ubistva Đinđića da se o tome snimi serija, Jovićević kaže da je pitanje šta je dovoljna distanca.

„To je uvek ključno pitanje, šta je dovoljna distanca, jer 21 godinu preživljavamo tu traumu“, rekao je.

Zoran Živković je govorio i o akciji Sablja i događajima posle ubistva premijera Đinđića. O tome pogledajte u videu.

POVEZANE VESTI

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare