Živković pisao liderima opozicije: Za jednog kandidata – ne aktuelnog političara

Vesti 20. maj 202113:4634 komentara
N1

Osnivač Nove stranke Zoran Živković pozvao je predsednike opozicionih stranaka i pokreta da na parlamentarnim i beogradskim izborima nastupe na zajedničkim listama, kao i da odrede jednog predsedničkog kandidata, ali ne iz redova aktuelnih političara.

Živković je u pismu koje je prošle srede uputio opozicionim predstavnicima naveo da bi kandidate za odbornike u Beogradu trebalo odrediti do kraja jula, a za poslanike do 1. septembra, te i jedne i druge predstaviti 5. oktobra 2021. godine, kada bi takođe trebalo predstaviti i predsedničkog kandidata, saopštila je danas Nova.

Uz napomenu da je nužno da se prekine sa svime što umanjuje njihove šanse, Živković je opoziciju pozvao na delovanje koje vodi do pobede, a to je, stoji u pismu, zajednički nastup.

Ujedinjena opozicija, prema njegovim rečima, treba da odredi jednog predsedničkog kandidata kako bi se prevazišla međusobna neslaganja, ali i predrasude i razočarenja koje građani imaju gotovo u svakog od nas iz opozicije.

Živković je u pismu istakao uverenje da kandidat za predsednika Srbije treba da bude starosti između 40 i 60 godina, uspešan u naučnoj ili kulturnoj sferi, bez mrlja iz prošlosti.

Kandidat treba da se obaveže na najmanje 10 godina doslednog aktivizma, kao i na to da će predložiti izmenu Ustava u pogledu izbora predsednika Republike u parlamentu sa jasno definisanim nadležnostima.

Kada je reč o beogradskim izborima, Živković predlaže da se formira jedna lista za odbornike, te da se sačini lista od 20 kandidata za najvažnije izvršne gradske funkcije.

I na parlamentarnim izborima, ističe osnivač NOVE, opozicija treba da nastupi sa jednom listom, sa akcentom na jasnim predlozima ustavnih, zakonskih i kadrovskih promena.

Dogovor treba analizirati i usvojiti bez prethodnih javnih komentara, a od tada prekinuti svako unutarpoziciono sukobljavanje, a javne nastupe jasno definisati i precizno usaglasiti, naveo je osnivač Nove stranke.

Komentari

Vaš komentar