Život Jovanke Broz – drama dostojna filma

Vesti 04. avg 202211:28 2 komentara
smzm
Profimedia/World history archive

"Jovanka Broz i tajne službe" samo je jedno u nizu dela koje je pokušalo da rasvetli misteriozni život Jovanke Broz.

Deset epizoda serije se pored perioda posle Drugog svetskog rata, bave i upoznavanjem Jovanke i Tita, ali i privatnim maršalovim životom.

Šta je otkriveno o centrima moći

Mreža političkih, ali i privatnih – životnih intriga, pratile su život Jovanke Broz i njenog supruga.

Uslovi u kojima je Jovanka Broz živela posle Titove smrti govore da su tajni centri moći odlučili da je potpuno marginalizuju i drže u “kućnom pritvoru”, a razlozi za to su brojni.

Naime, ostalo je zapisano da je posle Titove smrti bilo gotovo nemoguće da Jovanka obezbedi pristup svom nakitu, a da su upravo uvid u to imali pripadnici tajne sliužbe.

“Odmah posle Titove smrti izbacili su me kao kofer iz Užičke 15, u spavaćici, bez ičega, bez prava da uzmem bar neku našu zajedničku fotografiju, neko pismo, knjigu, odeću, i bez moje volje strpali u kuću, rekoše privremeno, u kojoj živim gotovo tri decenije”, ispričala je u jednom od retkih intervjua, koji je dala Politici.

Jovanka je ostala bez ličnih dokumenata, penzije, ali i zdravstvenog osiguranja.

Bogata arhivska građa do tančina opisuje Jovankin psihološki profil i otkriva duboke intimne detalje unutrašnje borbe osobe koja se suočava sa tako teškim dilemama.

Kompletna izolacija

Aspekt Jovankinog života koji je najviše zavredio pažnju javnosti, jeste burna emotiva mreža ispletena oko svih događaja koji su prethodili smrti Josipa Broza Tita i kasnijoj potpunoj Jovankinoj izolaciji.

“To je bila jedna kompletna izolacija. Bila sam okružena sa nekih 15 policajaca i sve što je dolazilo do vrata oni su to budno motrili, ko je taj i vrlo retko propuštali nekoga. Neke stvari su mi vratili posle dve-tri godine, međutim sve vrednije stvari koje sam imala sve su još uvek zaplenjene“, rekla je svojevremeno Jovanka Broz.

Siromaštvo, obilje, kućni pritvor

Za razliku od luksuza u kome je živela, perioda najveće moći tokom koga je sretala najvažnije ljude na planeti – od predsednika SAD do holivudskih zvezda, Jovankino detinjstvo, provedeno siromašno i na selu, bilo je potpuni kontrast onome što će doći kasnije.

Nemati, pa imati, pa nemati – tako se, u parafrazi stare poslovice, može opisati njen život. Posle statusa najmoćnije žene u SFRJ, usledio je strelovit pad, oduzimanje imovine, kućni pritvor u vili koja je pri kraju njenog života bila toliko oronula da se u njoj moglo jedva živeti.

Jovanki se bespravno oduzima imovina, biva ugnjetavana od strane tajnih službi, a nebrojano puta njeno strpljenje bilo je na ozbijnom testu,

Oronula vila koja prokišnjava

U više navrata ostalo je zabeleženo da je na brojim sednicama državnog rukovodstva bila jedina i glavna tema – a bilo ih je preko četerdeset.

U vreme kad je umrla, objavljeno je da je vila u Kneza Aleksandra Karađorđevića na Dedinju u jako lošem stanju, da je prokišnjavala i da su zidovi bili trošni. Procenjeno je da bi kompletno renoviranje koštalo 2,5 miliona evra, a sama vila je procenjena, i u takvom stanju, na četiri miliona evra.

Danas u kompletno renoviranoj vili živi premijerka Ana Brnabić, za koju je vila kompletno renovirana, a priča se da i ako ne bude premijerka u budućnosti, želi da zadrži pravo da živi u čuvenoj “Jovankinoj vili”.

Komentari (2)

Vidi sve komentare