Značajno opalo interesovanje za vakcinaciju u Nišu, ide se u domove i fabrike

Vesti 23. mar 202117:17 18 komentara

Tri do četiri puta manje ljudi se u Nišu sada vakciniše u odnosu na prethodni mesec, iako nadležni tvrde da se u tom gradu može dobiti svaka od četiri raspoložive vakcine u Srbiji. Niški Dom zdravlja, koji je u januaru bio lider u vakcinaciji, sada se bori sa rekordnim brojem novoobolelih od kovida 19 i nema naznaka da će situacija biti bolja. Lekari u tri kovid ambulante, svedoci su sve većih gužvi, u kojima građani provode i po pet sati. Dnevno pregledaju blizu 2.500 pacijenata i svakog dana otkriju više od 350 novoobolelih.

U Nišu se vakcinisalo skoro 30 odsto stanovništva, a sa obe doze skoro 20 procenata, ali to je malo da bi se stekao kolektivni imunitet, ako se on uopšte i može posmatrati izdvojeno po gradovima, javlja reporter N1. Nekada se dnevno vakcinisalo po 3.000 ljudi, a sada ih je oko 1.000.

povezane vesti

Zbog toga niški Dom zdravlja sutra kreće u akciju vakcinacije po studentskim domovima, a od ponedeljka i po većim fabrikama.

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan za N1 kaže da je smanjen intenzitet vakcinacije i da se očekivala mala pauza, ali ne ovolika.

On najavljuje akciju vakcinisanja studentske populacije i radnih kolektiva velikih farika i dodaje da će najveći akcenat biti na ljudima između 20 i 40 godina koji su samo tri do četiri odsto vakcinisani, dok je taj procenat za starije od 65 godina mnogo viši – oko 85 posto.

Jerkan ističe i da su Nišlijama na raspolaganju sve vrste vakcina koje su prisutne u Srbiji i da mogu da izaberu koju će da prime.

On je demantovao i navode u javnosti koji se spominju za neželjene posledice vakcina i naglasio da nijedan naučni rad u svetu ne postoji da je govori o vezi vakcinacije i steriliteta, na primer.

Dodao je i da u Nišu nisu imali velikih nus pojava na vakcine.

Očekuje da će u narednom periodu, ali ne do aprila kako je prethodno najavljivao, Niš uspeti da dođe do 100.000 – 110.000 vakcinisanih. „Sada moram da pomerim taj rok za kraj maja“, kaže.

Poručio je lekarima da treba da budu primer i pokažu da je ovo jedini lek za bornu protiv korone. „Ako se oni ne vakcinišu, šta da očekujemo od drugih ljudi“, kaže.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare