Znaju se ubice, naručioci i motiv – zašto država još ne rešava ubistvo Pantića?

Vesti 11. jun 202119:14 22 komentara

Novinar Milan Pantić, dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine, ubijen je u ulazu svoje zgrade, pre tačno dve decenije i taj slučaj još nije rešen. Iz Komisije za istraživanje ubistava novinara pitaju ko, zašto i sa kojim ciljem sprečava pokretanje sudskog postupka, ako se znaju izvršioci, nalogodavci i motiv - pisanje o korupciji i kriminalu u vezi sa privatizacijom paraćinske cementare. I UNS insistira da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj od jagodinskog tužilaštva.

Ovo je dvadeseti 11. jun zaredom koji počinje tako što se objektiv kamere vraća u ulaz zgrade, a prvi 11. jun u kome javnost može da vidi slike koje su se porodici i prijateljima Milana Pantića urezale u 7.45 te 2001.

„Došao sam ovde, policija je već stigla, komšiluk se okupio, ušao u ulaz, pogledao, Milan leži u lokvi krvi, oko njega prosut hleb i mleko iz prodavnice, užas, ne možete da prihvatite da čovek s kojim ste juče pričali, svakodnevno se čuli, sada leži mrtav u lokvi krvi u svom ulazu“, priča novinar i kolega Milana Pantića Relja Milanović.

Pročitajte i:

Novinar Relja Milanović objašnjava da je očekivao da će ubistvo njegovog kolege podići čitavu državu na noge, ali sad shvata da mu je sumnju probudio sam početak istrage.

„Mesto nije bilo ni ograđeno, ljudi su prolazili pored Milana, išli gore dole, svi materijalni tragovi su bili uništeni, a od kompletne forenzike bio je samo kriminalistički tehničar sa fotoaparatom ništa više“, kaže on.

Nema materijalnih dokaza, a znamo motiv, imena ubica, naručioce – to je zaključak pisma predsednika Komisije za istragu ubistava novinara Verana Matića.

„Kroz sve privatizacije tokom demokratskih promena od 2000-tih na ovamo, vidi se odnos države, pojedinaca u njeno ime, kao nosioca političke vlasti u tom periodu, prema narodu i društvu u celini. Bio je (pojedinac) nedodirljiv za onu državu i za onu vlast, toliko je jasno. Ali je daleko veća misterija to što je nedodirljiv i danas. Ko, zašto i sa kojim ciljem sprečava da se pokrene sudski postupak i reši jedna od najvećih trauma ovdašnjeg novinarstva?“, navodi Matić.

N1

Činjenica je da se ovaj predmet, koji je od početka u rukama tužilaštva u Jagodini i dalje vodi protiv N.N. lica i da novih detalja nema. Kolege novinari insistiraju na pitanju ko je ubio Milana Pantića i od nadležnih traže volju za odgovorom.

„Svi znamo da je savršen zločin onaj u kome svi znamo sve, a pravde nema. Ovo je do sada bio savršen zločin, u ovom trenutku mi tražimo da Tužilaštvo u Beogardu urgentno preuzme ovaj slučaj“, kaže predsednik UNS-a Živojin Rakočević.

„Sve ono što znamo do sada jasno upućuje da je mafijaška hobotnica koja se obmotala oko nekadašnjeg privrednog giganta cementare u Novom Popovcu ubila i našeg kolegu“, rekao je Milan Babović iz Večernjih novosti.

Tužilaštvo za organizovani kriminal za portal Insajder navodi da su se upoznali sa ovim slučajem i da nisu utvrdili da postoje osnovane sumnje da je novinara Pantića ubila organizovana kriminalna grupa i da zato ne mogu da preuzmu taj predmet od jagodinskog tužilaštva. Ipak, predsednik države poručuje da ima određenih pomaka i da je uveren da će slučaj biti rešen.

Ne dozvolite da se ponovo vraćamo u ovaj ulaz.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare