Zona eksploatacije gline u Sremskim Karlovcima se ipak neće širiti

Vesti 14. jun 202212:28 0 komentara
N1/arhiva

Na sednici Komisije za planove o izmenama Prostornog plana Sremskih Karlovaca, održanoj u ponedeljak, prihvaćene su primedbe građana, tako da se zona eksploatacije gline neće širiti, što je planirala ciglana u vlasništvu hrvatske "Nexe grupe”.

Stav obrađivača plana je da se predloženi plan odbacuje i da se kreće u izradu novog plana, koji bi obuhvatio isključivo parcele u vlasništvu „Nexe grupe“, što je svega desetak, od predloženih 106 parcela. Ukupna površina koju bi novi plan pokrivao iznosi oko tri i po hektara, prenosi 021.rs.

Povezane vesti

Udruženje građana „Karlovački vinogradi“ saopštilo je da je uložen veliki napor da se podnesu primedbe koje su argumentovane.

„Veliki napor je uložen i da se dopre do svakog komšije koji je u obuhvatu ovog predloga plana, da se angažuje šira zajednica, stručne osobe i mediji. Iza nas stoji posvećen rad, puno uloženog vremena i, što je najvažnije, solidarnost i jedinstvo“, navodi se u objavi ovog udruženja.

Podsetimo, izmene plana inicirane su kako bi se proširilo područje eksploatacije Ciglane. Ovo je izazvalo veliko interesovanje i negodovanje građana, pa je javni uvid trajao čak mesec dana, a prva zakazana sednica je otkazana zbog velikog broja pristiglih primedbi. Na ovaj plan podneto je 175 primedbi, što je najviše do sada kada su u pitanju karlovački akti na javnom uvidu.

Proširenju područja eksploatacije pre svega su se protivili poljoprivrednici, vinogradari, kao i ekološki aktivisti, koji su smatrali da će njime biti uništena životna sredina i plodno zemljište.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!