Zorana Mihajlović: Umesto da poziva na nenasilje, Crkva brine kažemo li naučnica

Vesti 23. apr 202318:41 32 komentara
N1

Začuđujuće je da patrijarh i Srpska pravoslavna crkva, umesto da pozivaju na nenasilje brinu o tome da li će se reći naučnica, pevačica ili učiteljica, izjavila je Zorana Mihajlović.

„Još jedna ubijena žena, samo zato što je žena, i još jedna… i još jedno dete bez majke… i još jedno…“, napisala je na Instagramu nekadašnja potpredsednica Vlade i bivša predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, posle ubistva dve žene u Srbiji u manje od 24 sata.

POVEZANE VESTI:

Mihajlović je poručila da se nasilje nad ženama i devojčicama ne može odvojiti od drugih mehanizama nasilja, od stanja u društvu, kao što se, kako je navela, ni rešenje neće naći u dužini kazne, ili senzacionalističkim naslovima, ili ćutanju.

„Jedinstvo svih mora postojati u borbi protiv nasilja, jer je to samo jedna od oblasti rodne ravnopravnosti i vladavine prava. Zato je začuđujuće da Patrijarh i Crkva, umesto da pozivaju na nenasilje brinu o tome da li će se reći naučnica, pevačica ili učiteljica„, istakla je Mihajlović.

Bivša potpredsednica Vlade je podsetila da je Srbija sekularna džava i da zadatak Crkve, kako je navela, nije da određuje i uređuje zakone.

„SPC je stub naše duhovnosti i upravo svojim delovanjem bi mogla da doprinese da se smanji nasilje prema ženama i devojčicama. A traženje uzroka za opstanak braka i porodice u tome da li ženu nazivamo naučnica, profesorka, učiteljica, pevačica, direktorka, inženjerka je besmisleno“, ocenila je.

Mihajlović je podvukla i da rodno senzitivni jezik ni na koji način ne ugrožava brak i porodicu, ali da „nasilni muškarci koji misle da su Bogom dani da nasrnu na nečiji život to čine – ugrožavaju i brak i porodicu, ugrožavaju društvo“.

„Zato poštovani Gospodine Patrijarhu, i kao vernica i kao žena još jednom Vas molim – Pomozite da jednom zauvek prestane nasilje nad ženama i devojčicama“, navela je Zorana Mihajlović.

Podsetimo, u Leskovcu je u petak uveče vanbračni partner star oko 50 godina nožem je usmrtio nevenčanu suprugu u kući prijatelja, a dan kasnije je komšija ubio komšinicu u pančevačkom naselju Margita, zbog komšijskih nesuglasica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare