Poverenica za ravnopravnost i Zorana Mihajlović osudile uvrede Miše Vacića

Vesti 01. mar 202115:35 > 15:42
Fonet

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudile su u ponedeljak ponašanje lidera Srpske desnice Miše Vacića, kojim je uvredio ministarke Dariju Кisić Tepavčević i Gordanu Čomić.

Zorana Mihajlović je u saopštenju rekla da kada „svi kao društvo budemo podigli glas protiv prostakluka, uvreda i jezika mržnje, onda takvi više neće dobijati prostora u javnosti“.

„Nažalost, ništa neobično od strane jednog primitivca koji je osvedočeni ženomrzac. Ali, to ne znači da bi mi ostali trebalo da ćutimo i puštamo prostake da nas vređaju i ponižavaju. Ili bar da misle da mogu da nas uvrede“, istakla je.

Pročitajte još:

Vacić je u nedelju na društvenim mrežama okačio video uvredljivog sadržaja u kom pominje dve ministarke.

Mihajlović je navela da je neprihvatljivo da se ovakve pojave tolerišu u jednom društvu koje teži daljem prosperitetu i razvoju.

U vremenu kada se borimo da se položaj žena u našem društvu poboljša, da edukujemo građane i građanke o rodnoj ravnopravnosti, potrebi da poštujemo jedni druge, svako, a posebno oni koji imaju prostor u medijima, snose odgovornost za svoje reči i postupke, kazala je ona.

Država se jasno opredelila da želi da stvori jednake uslove za žene i muškarce jer je to pitanje našeg napretka, i svako ko pokušava da na ovaj način ponizi žene zaslužuje osudu, dodaje se u saopštenju.

Niko normalan ne želi da mu dete odrasta u društvu u kojem se neguje kultura prostakluka i nasilja i protiv toga ćemo se boriti, poručila je Mihajlović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je retoriku i ponašanje Vacića.

„Vacićev nastup i javno promovisanje takvog ponašanja putem društvenih mreža je još jedna potvrda da su seksizam, mizoginija i vređanje žena na javnim funkcijama široko rasprostranjeni i predstavljaju deo patrijarhalnog obrasca koji često prelazi sve granice pristojnosti“, navela je u saopštenju.